25 iulie 2010

Isteria debranşărilor

Vineri seara a avut loc o nouă întâlnire informală la Boeme Cafe, ca de obicei cu o temă de dezbatere. Tema de vinerea asta a fost „Debranşările între lege şi abuz”. E vorba bineînţeles de mult discutatele debranşări de la sistemul centralizat de încălzire. Debranşări care au produs o adevărată isterie naţională după ce onor guvernul a anunţat că nu mai poate subvenţiona o parte din preţul energiei termice. Tot românul, dacă are sau nu bani de încălzire, a fost cuprins de frisoane la aflarea acestei veşti. De fapt românii sunt într-o fribrilaţie permanentă de vreun an încoace. Ne mirăm că mai rezistă.
Revenind la întâlnirea de vineri şi la gigacalorie, vă spunem că s-au vorbit multe pe această temă, pe parcursul a două ore. S-au desprins mai multe concluzii. Principala a fost că românaşii au luat cu asalt furnizorii locali de încălzire cu cereri de debranşare din două motive. Cei mai mulţi vor să renunţe la încălzire deoarece se tem că nu vor putea plăti facturile. A doua categorie este cea a celor care nu vor să le mai depindă confortul de vecini şi de CET. Vă punctăm în continuare principalele probleme puse în discuţie şi în final câteva concluzii desprinse.
În primul rând participanţii au fost de părere că statul îşi „bagă nasul” prea mult în problemele asociaţiilor de locatari, cu o mulţime de reglementări şi suprareglementări, multe inaplicabile sau aiuristice. Ar fi suficient să