22 martie 2011

Verde

În ultima vreme România se confruntă cu o scădere semnificativă a spaţiilor verzi din oraşe. Clădirile şi drumurile au prioritate, transformând unele zone în adevarate “întinderi de beton” lipsite de viaţă. Acest lucru are un impact negativ asupra calităţii vieţii şi sănătăţii populaţiei.
Conform standardelor europene, până în 2013, fiecărui locuitor al României trebuie să-i revină 26 mp de spaţiu verde, normă de care depinde sănătatea oamenilor. În Arad, sunt între 5 şi 6 mp de zonă verde/cap de locuitor (aprox. 25% din normă !!!).
Lumea luptă sub diverse forme pentru crearea de noi spaţii verzi, în special în zonele urbane cele mai aglomerate. Sunt căutate soluţii de “înverzire” a localităţilor. Şi în Arad, dacă-mi amintesc bine, prin anii 2005-2006, la începutul primăverii, primăria punea la dispoziţia asociaţiilor de locatari, persoane fizice, instituţii publice, etc. - material dendro-floricol şi arbuşti. Distribuirea se făcea gratuit, în limita stocului disponibil, pe baza unei cereri (aprobate) depuse la primărie.
De ce nu se mai “practică” acest lucru? Primind plantele şi pomii în mod gratuit, oamenii s-ar implica mai mult în amenajarea spaţiilor verzi dintre blocuri, din faţa casei sau a instituţiilor. Să nu uităm că în general aceste spații sunt pe domeniul public. Eu consider că fiecare ar trebui să-şi amenajeze spaţiul verde din vecinătatea casei şi doar apoi să treacă la etapa următoare, să se implice în acţiuni de inființarea de noi parcuri.
Plantele sunt un element vital, sunt o parte a “ metabolismului urban”. Ar trebui să conştientizăm faptul că ele ne îmbunătăţesc viaţa, atât prin culoare cât şi prin beneficiile oferite.