18 decembrie 2013

Scapă de stresul sărbătorilor

Moduri eficiente pentru a scapa de stresul sarbatorilor

Aglomeratia din magazine, intrunirile familiale, pretentiile celor din jur si alte responsabilitati ivite in preajma sarbatorilor sunt surse frecvente de stres inainte de Craciun si Revelion.
In plus, zilele mai scurte, dieta dezechilibrata si lipsa de odihna contribuie si ele masiv la instalarea unei stari de spirit tensionate. Din fericire, exista si cai de prevenire a stresului in perioada sarbatorilor, recomandate de specialistii in psihologie si nutritie.

1. Expunerea regulata la razele soarelui

Un factor care contribuie la instarea starilor depresive in anotimpul rece este expunerea insuficienta la soare. Lumina naturala este necesara creierului pentru eliberarea hormonilor fericirii, in special a serotoninei, de aceea petrecerea timpului in spatii inchise este deseori o cauza a tulburarilor sezoniere afective.
Prin urmare, starea de spirit in preajma sarbatorilor poate fi imbunatatita prin plimbari regulate in mediul exterior, mai ales in zilele insorite. Pe langa transformarile fiziologice pozitive de care beneficiati atunci cand va expuneti razelor de soare, veti culege beneficii si de pe urma aerului curat inspirat si a miscarii atat de necesare starii generale de sanatate.

2. Inhalarea aromei de citrice

Unele studii dedicate depresiei au descoperit ca anumite uleiuri volatile din citrice ajuta la eliberarea de stres si instalarea unei stari psihice pozitive. Explicatia stiintifica spune ca inhalarea aromei de citrice stimuleaza productia noradrenalinei, hormon care regleaza starea de spirit.
O solutie accesibila este sa presarati ulei esential de lamaie sau portocala pe un servetel sau o batista, pe care sa o pastrati in buzunar. In clipele tensionate, inhalati aroma tonica si va veti simti imediat mai bine.

3. Mersul ca tehnica anti-stres

Mersul poate o tehnica anti-stres foarte eficienta, spun expertii in wellness. Ritmul si repetitivitatea pasilor au un efect calmant asupra creierului, reducand nivelul de anxietate si inducand o stare benefica unui somn de calitate. De aceea, mersul in pas alert cu doua ore inainte de culcare poate fi o cale excelenta de a va bucura de o odihna pe cinste in timpul noptii.

4. Stimularea punctului hoku

In medicina traditionala chineza, stimularea punctului hoku, mai exact a portiunii carnoase dintre