12 martie 2014

Terapia prin râs - sau haz de necaz

Cercetatorii Universitatii din Standford sustin ca râsul stimuleaza productia de hormoni ai starii de alerta, numiti catecolamine, care declanseaza secretia de endorfine. Acestea din urma induc o stare profunda de relaxare si bunastare emotionala, avand si un efect natural de anesteziere a durerilor.
Recent, Fundatia de Umor (Humour Foundation) a promovat activitatea unui centru de sanatate din Brazilia, in care pacientii diagnosticati cu depresie, anxietate si diabet sunt tratati cu terapia prin râs, fiind incurajati sa rada in hohote la unison. Medicii spitalului spun ca acest tip de terapie ajuta la reducerea costurilor pentru ingrijirea medicala, arde calorii, imbunatateste sanatatea arteriala si stimuleaza circulatia sangelui.
De-a lungul anilor, s-au raportat numeroase beneficii pentru sanatate de catre medici si alti experti in sanatate. Cele mai importante dintre acestea sunt:

- reducerea nivelului de hormoni ai stresului in organism;
- intarirea sistemului imunitar;
- relaxarea musculara;
- ameliorarea durerilor;
- scaderea tensiunii arteriale;
- prevenirea si controlul bolilor cardiovasculare;
- prevenirea si tratarea depresiei;

La nivel mental, terapia prin râs imbunatateste starea de spirit, combate anxietatea, elibereaza psihicul de stres, inlatura teama si creste rezistenta psihica. Tot umorul are efecte pozitive si