25 martie 2011

Verde de...Tokyo

În ultimii ani, creşterea densităţii locuitorilor marilor oraşe a dus la creşterea suprafeţelor construite. Ca urmare, a trebuit să se modifice structura, arhitectura şi design-ul urbanistic, în detrimentul spaţiilor verzi. De aceea, în ultima vreme, foarte mulţi oameni, din foarte multe ţări ale lumii, se implică în găsirea de soluţii pentru creşterea suprafeţelor verzi urbane.
Iată una dintre soluţiile găsite şi aplicate în Japonia.
În anul 2008, municipalitatea din Tokyo a avut iniţiativa plantării celei mai înalte cortine verzi din lume (29 m), pe principala clădire ocupată cu birouri din centrul oraşului. Aceasta a determinat reducerea efectelor emisiilor de dioxid de carbon din zonă, a diminuat sensibil consumul de energie din timpul verii (cu aparatele de aer condiţionat) şi, nu în ultimul rând, a probat noua tehnologie verde a Japoniei. Datorită acesteia, pe timpul verii, temperatura din birouri a scăzut cu 4°C, ceea ce a dus la extinderea acestei iniţiative pe tot mai multe clădiri japoneze. Plantele sunt sădite în câteva mici containere cu pământ, aşezate la baza clădirilor şi sunt alimentate cu apă prin sisteme de senzori ce fac procesul extrem de eficient.
Din păcate, asemenea iniţiative sunt prea puţin popularizate în lume, în pofida efectelor tot mai greu de suportat ale încălzirii globale cu efecte negative în din mediile urbane.
Cine ştie, poate se va găsi şi la noi cineva cu o idee originală, sau chiar “importată”, care să ne ajute să respirăm ... VERDE.