19 martie 2013

Gletuire atipică


Începe sezonul renovărilor casnice, așa că vă propunem o metodă mai puțin obișnuită de tencuire. Spor și chef la treabă vă dorim!

Glet peste vopsea lavabila? Este posibil, dar numai in anumite conditii.
Atunci cand facem renovari in casa suntem tentati uneori sa sarim peste unele etape si lucrari. Motivele ar fi doua: cel financiar (banii sunt mai mereu insuficienti) si timpul scurt in care suntem nevoiti sa finalizam lucrarea (n-am putut sa ne luam decat o saptamana de concediu). Astfel, sunt momente cand, la aplicarea stratului de glet decidem sa nu mai dam jos stratul de vopsea lavabila si sa gletuim direct peste lavabila. Cand putem sa facem acest lucru si cand nu este bine sa tragem glet peste lavabila?
 In principiu, este posibil sa aplicam glet peste stratul deja existent de vopsea lavabila, insa acest lucru este dificil, iar lavabila trebuie neaparat sa indeplineasca cateva conditii: conteaza natura vopselei lavabile, grosimea stratului in care a fost aplicata si numarul de straturi aplicate, precum si gradul de murdarire al vopselei (este evident ca daca stratul este foarte murdar, gletul nu va adera la el).


Se poate gletui direct peste lavabila atunci cand am aplicat un strat de vopsea si constatam existenta unor imperfectiuni ale suprafetei. Intr-un astfel de moment putem aplica un strat subtire de glet de finisare, dupa care putem continua procesul de vopsire.

Cand nu este recomandat sa gletuiesti direct peste lavabila? Atunci cand vopseaua este foarte veche si este data intr-un numar mare de straturi, este recomandat sa indepartati stratul de vopsea si sa reluati lucrarile in urmatoarea ordine:
- grunduiti suprafata;
- aplicati gletul necesar pentru nivelarea suprafetei folosind glet de nivelare (ex.: gletul Ceresit CT126), iar pentru stratul final, un glet de finisare (ex.: gletul Ceresit CT 127);
- slefuiti usor gletul si amorsati cu un produs compatibil cu vopseaua lavabila pe care o veti utilizata;
- aplicati vopseaua lavabila.

In concluzie, singura posibilitate sigura de a trage glet peste o vopsea lavabila este slefuirea suprafetei si indepartarea urmelor de grasime si luciul vopselei, urmata de amorsarea suprafetei si aplicarea unui strat subtire de glet de finisare.

Inainte de a lua decizia de a gletui direct peste stratul de vopsea lavabila existent, analizati cu atentie starea structurii actuale si luati hotarari in cunostinta de cauza. Fii informat si vei lua cele mai bune decizii.

 misiuneacasa.ro