19 decembrie 2011

Viața de zi cu zi dăunează grav sănătății

În ultimul timp ni se spune într-una că: excesul de sare, zahăr şi grăsimi, dăunează grav sănătăţii ! Ăsta da avertisment medical! Ce înseamnă exces nu ne explică, însă, nimeni.
Înseamnă prea mult, dar, trebuie raportat la greutatea fiecăruia. Între copilul de 20 de kilograme şi adultul de 80 sau 120 de kilograme e o marjă de eroare foarte mare, ca să pronunţi exces, sau să recomanzi doar 2, 4 sau 6g de sare pe zi. De asemenea nu avem aceeaşi grupa sanguină. Că diferă şi RH-ul - purtătorul de oxigen din sânge. Unii au în sânge predominant cuprul (RH negativ) alţii, cei mai mulţi, au fierul (RH pozitiv). Sarea formează pricipalul electrolit care, scos din sânge, reduce de 11.000 de ori viteza transferului informaţional către creier! Mai simplu spus, lipsa sării din sânge...prosteşte! S-ar putea ca ăsta să fie scopul real: să devenim legume! La muncă şi înapoi, acasă, la televizor unde ni se repetă zilnic prostiile astea: excesul de sare, zahăr şi grăsimi dăunează grav sănătaţii! În fond este bine să ai multe "legume" în sistem. Pentru că le poți manipula mai ușor!
Dar zaharul? Zahărul e purtător de un cu totul alt tip de informații. Nu vorbim de "clasicul" zahăr alb, tos, chimizat la maxim. Vorbim de zahărul natural din fructe sintetizat de natură cu ajutorul apei. Vorbim de zaharurile multiple din mierea de albine naturală. Glucoza participă direct la formarea acidului dezoxiribonucleic (ADN). Vitalitatea voastră și a copiilor voștri, atenţia, concentraţia, vin din zaharurile naturale!
Grăsimile? Colesterolul ajută la formarea membranelor celulare, la sinteza hormonilor în glandele suprarenale şi în ovare. Colesterolul este indispensabil digestiei lipidelor, în urma transformării de către ficat în acid biliar. Nivele joase ale colesterolului induse cu ajutorul medicamentelor, pot duce la apariţia depresiei, a comportamentului violent, sinuciderii, creşterii riscului de infarct miocardic şi mai ales la o slabă funcţionare a sistemului imunitar.
În trecut, cineva cu un regim alimentar ce conţinea 300 mg de colesterol pe zi, cu un nivel HDL (colesterol bun) de 35 mg pe decilitru de sânge, era considerat normal. Asta până când cei de la OMS au hotărât să coboare la 200! Imediat, au apărut 36 de milioane de ”bolnavi”. Între vrăjeala ştiinţifică a unora şi intuiţia lui strămoşească, ciobanul român a ales intuiţia. Tot cu slană, pită, ceapa şi pălincă trăieşte ! Nu face exces şi trăieşte mult şi bine. Cum altfel ar putea să-şi crească oile, să lupte cu frigul, cu ploile și cu lupii? Şi toate astea până pe la 60-70 de ani. Cu cojocul miţos de 20 de kilograme pe umeri şi bota în mână?
În final, credem că cea mai sigură modalitate de a fi sănătos în lumea de azi este cea de mai jos:
hranano-sign apano-sign
aerno-sign
   
Adică, nu mâncați, nu beți și nu respirați! Și veți rămâne veșnic sănătoși. Dar pe lumea cealaltă...