21 martie 2013

Curățenia de primăvară


A venit primavara. Soarele ne umple casele de lumina si inimile de entuziasm. Stati linistiti, nu vrem sa facem o compunere de scoala primara, ci sa vorbim despre cum sa ne pregatim casa pentru acest anotimp, astfel incat sa il intampinam asa cum se cuvine. Curatenia de primavara inseamna mai mult decat o practica de igienizare a spatiului in care traim. In multe culturi se poate vorbi de o traditie care simbolizeaza purificarea, sansa de a o lua de la capat, de te simti puternic si plin de vitalitate.Prima consemnare a unui astfel de obicei se pare ca vine odata cu sarbatoarea iraniana Norouz, care marcheaza prima zi din primavara. Traditia poarta numele de “khooneh tekouni” care inseamna, la propriu, “a zdruncina casa”. Tot spatiul locuit este cu atentie curatat, de la covoare pana la mobila. Astfel de obiceiuri, transformate in traditie, s-au mai consemnat in Scotia, Irlanda, Noua Zeelanda si America de Nord.
Nici noi, romanii, nu avem motive sa ne lasam mai prejos. Iata cativa pasi pe care ti-i recomandam pentru o curatenie rapida dar, in acelasi timp, eficienta.
Scoate toate perdelele si draperiile de la ferestre si spala-le. In lunile de iarna, in care ai deschis mai putin fereastra, au avut destul timp sa se umple de praf. Si daca tot vorbim despre praf, credem ca e momentul sa ii declari razboi pe toate planurile. Aspira intreaga casa, curata tavanul, parchetul si covoarele.
Curata cu atentie ferestrele, pentru ca lumina soarelui sa patrunda cat mai nestingherita la tine in casa. Iti recomandam sa faci asta cand razele soarelui nu bat direct in fereastra, pentru ca detergentul sau urmele de la carpa se pot usca, lasand in urma pete inestetice.


Curatati cu atentie si piesele de mobilier. Pe langa indepartarea prafului folositi o solutie speciala care sa le redea luciul. Poti folosi si un ulei esential de citrice. Aroma va aduce prospetime in intreaga casa. De asemenea, puteti sa folositi lumanari parfumate sau uleiuri aromatice cu arome florale, specifice primaverii.
Decoreaza-ti casa in culori vii si proaspete. Cel mai simplu poti face asta aducand in casa flori si plante. In definitiv, e anotimpul in care natura revine la viata. Iti recomandam verdele, albastrul si galbenul. Tot acum e un bun moment sa scapi de paturile groase si poate de ornamentele de Craciun uitate prin casa. A venit momentul sa le strangeti si sa le puneti intr-un loc sigur pana la venirea iernii urmatoare.

 misiuneacasa.ro