6 martie 2014

50 de trucuri simple, dar de efect, în bucătărie - part II

26. Totuși, bicarbonatul de sodiu este un agent de curăţare extrem de eficient. Folosiţi-l împreună cu oţetul pentru a dezinfecta canalizarea şi a curăța chiuvetele.
27. Dacă vă crestați la deget în timp ce tăiați legumele, așteptați până se oprește sângerarea, iar apoi aplicați un strat subțire de ojă. Oja acționează precum un bandaj.
28. Ca zahărul brun să nu se întărească, puneți în pachet o felie de măr, o bucată de pâine sau un ciob de teracotă.
29. Aveți o aşchie invizibilă și enervantă în piele de la instrumentele de lemn din bucătărie? Atunci puneți o bucată de bandă adezivă pe zona respectivă, iar apoi trageţi-o pentru a elimina ”inamicul”.
30. Dacă vă ardeți, puneți muștar pe zona afectată. Lăsați-l un timp și va ameliora durerea, dar va preveni și formarea bășicilor.
31. Dacă mai aveți cratițe de aluminiu prin bucătărie și au devenit mate, fierbeți câteva coji de măr în ele. În afară de faptul că se vor lumina, vor parfuma și bucătăria.
32. Pentru a păstra prăjiturelele proaspete, bunicuțele recomandă să puneți hârtie creponată pe fundul borcanelor.
33. Dacă sarea se umezește, puneţi câteva boabe de orez în solniță pentru a absorbi excesul de umezeală.
34. Pentru a curăța petele de fructe de pe degete, masați-le cu un cartof proaspăt, decojit. Oţetul alb, de asemenea, poate face acest truc.
35. Păstraţi salata iceberg proaspătă dacă o ambalați într-un prosop curat, de hârtie și apoi o puneți în frigider într-o pungă sigilată.
36. Dacă pâinea nu mai e proaspătă, puneți o țelină proaspătă, curățată, în pungă și închideți-o la gură. Aceasta îi redă pâinii gustul proaspăt și textura moale.
37. Păstraţi întotdeauna o plantă de aloe vera în bucătărie. E nepreţuită atunci când vă tăiați sau vă ardeți la mână. Dacă rupeți doar o frunză, ”gelul” din interior va repara ”prejudiciul”.
38. Atunci când pregătiți supe sau sosuri care au ieșit prea grase, adăugați un cub de gheață. Gheața va atrage grăsimea pe care o puteți apoi lua cu o lingură.
39. Pentru a refolosi uleiul de gătit fără să se simtă tot ce a fost gătit anterior în acesta, adăugați în ulei un sfert dintr-o bucată de ghimbir. Ghimbirul va elimina orice aromă sau miros rămas.
40. Dacă laptele este în pericol să se strice până când l-ați putea termina, atunci adăugați un vârf de cuțit de sare atunci când deschideți prima dată cutia. Laptele se va menține proaspăt mai mult timp.
41. Apa care a fost fiartă și care este lăsată să se răcească, va îngheța mai repede decât apa de la robinet. Este bine de știut acest lucru când aveți o petrecere și aveți nevoie urgentă de gheață.
42. Scoateţi petele de ceai sau de cafea din ceștile de porțelan cu o pastă formată din bicarbonat de sodiu, suc de lămâie și cremă de tartru. Frecaţi petele cu acest amestec și vor dispărea imediat.
43. Dacă două pahare de sticlă s-au lipit după o depozitare îndelungată, nu este imposibil să le dezlipiți. Puneți paharul din exterior în apă caldă, iar în cel interior puneți un cub de gheață. Efectul? Sticla rece se contractă, iar cea caldă se dilată, procese care vor face ca paharele să fie separate cu ușurință.
44. Pentru scoaterea așchiilor de sub unghii, țineți degetul afectat într-un bol de lapte în care ați pus și o bucată de pâine.
45. Pentru a ajuta sertarele vechi din lemn să se deschidă şi să se închidă ușor, frecați șinele cu o lumânare.
46. Un tampon de vată îmbibat în oțet alb și aplicat pe o vânătaie proaspătă, va reduce ”întunecimea” vânătăii şi o va face să dispară mai repede.
47. Pentru a păstra salamul proaspăt pentru mai mult timp ungeţi partea tăiată cu puţin unt.
48. Orezul rămâne întreg şi alb dacă se adaugă în apa de fiert o felie de lămâie.
49. Cremele de ciocolată vor fi mai fine şi mai aromate dacă veţi topi ciocolata într-o jumătate de ceaşcă de cafea şi nu în apă caldă aşa cum se procedează de obicei.
50. Supa nu va da în foc dacă veți unge pe interior marginea vasului cu puţin unt.