30 martie 2011

Contaminanți ai alimentelor

Pentru protecția sănătății omului trebuie respectate regulile privind salubritatea bunurilor de consum pe care le folosește și în special inocuitatea produselor alimentare. Conținutul în diferiți contaminanți potențiali este ținut sub control prin puterea legislației sanitare în toate țările civilizate, din care cică facem și noi parte.
Potrivit unei clasificări a contaminanților și poluanților alimentelor, realizată de Comisia Codex Alimentarius, aceștia sunt:
-Pesticide: insecticide, ierbicide, defoliante, rodenticide, fungicide, etc.
-Produse chimice industriale: dioxine, difenili policlorurați, compușii chimici din materialele de ambalaj inadecvate etc.
-Metale grele și alte elemente
-Alți contaminanți microbiologici
La aceste clase de contaminanți și poluanți se mai adaugă substanțele toxice antinutriționale, care se pot forma în anumite condiții în timpul prelucrării sau păstrării unor alimente. Din categoria contaminanților fac parte, de asemenea, paraziții animali. Contaminanții și poluanții teoretic se găsesc sub incidența legislației și controlului sanitar, iar cum pe noi practica ne omoară...

Plec să mă inscriu la facultatea de chimie, poate reușesc să înteleg ce scrie pe etichetele produselor alimentare. Ca să știe și gura mea ce mănâncă.