21 decembrie 2010

De sezon

ODĂ SARMALEI
Cum s-ar defini sarmaua?
Vis înaripat al verzei ce-l avu, cât a durat
somnul lung metamorfozic în butoiul de murat...
Potpuriu de porc și vacă, simfonia tocăturii,
imn de laudă mâncării, înalțat în cerul gurii.
O cochetă care-și scaldă trupu-n sos și în smântână
se-nfășoară în varză ca în valuri de cadână.
O abilă diplomată ce-a-ncheiat o stransă ligă
c-o bardâcă de vin roșu și-un ceaun de mămăligă.
Oponentă din principiu și un strașnic adversar
pentru tot ce e dieta sau regim alimentar.
Un buchet de mirodenii, o frivolă parfumată
ce te-mbie cu mirosuri de slănină afumată.
Locatară principală ține-n spatiu tolerate,
perle de piper picante, boabe de orez umflate.
O prozaică 'nnascută, cum s-o prinzi în prozodie
că de când e lumea, porcul n-a citit o poezie.
Un aducător de sete, de bei vinul cu ocaua.
Iată-n câteva cuvinte, cum s-ar defini .. sarmaua !!!...
Păstorel Teodoreanu

Frumos. Totuși, nu abuzați!!!