27 octombrie 2009

Termoizolarea I

Majoritatea proprietarilor de apartamente privesc termoizolarea ca pe o povară şi ca pe o altă metodă prin care statul îi obligă să scoată bani din buzunarul care, pe zi ce trece, este tot mai gol. Este adevărat că multe persoane au venituri lunare mici şi îşi plătesc cu greu cheltuielile de întreţinere, mai ales iarna, dar trebuie să înţelegem că doar reabilitarea termică poate reduce preţul la factura de încălzire. Într-o clădire reabilitată costurile se pot micşora cu până la 50 %, amortizarea investiţiei făcâdu-se în circa 3-4 ani.

Mai mult decât atât, reabilitarea termică rezolvă şi problema aspectului dezolant al blocurilor vechi cu tencuielile căzute care dezvelesc plasa de armare.

Fiindcă se conturează o afacere de amploare în care un partener este statul, vor apărea peste noapte tot felul de firme care sunt dispuse să dea “parandarătul” pentru a câştiga contractele de execuţie, “parandărăt” care trebuie recuperat, probabil, prin efectuarea de lucrări slabe calitativ. Asociaţiile de proprietari e bine să fie foarte atente la acest aspect, cât şi la garanţia oferită de constructor. Nu acceptaţi contracte cu firme care oferă garanţie mai mică decât cea a materialelor termoizolante oferită de producător ( 10 – 15 ani). Constructorii vor încerca să vă păcălească oferindu-vă un termen de garanţie foarte mic ( 3 ani ). Odată termenul de garanţie expirat constructorul nu mai are nicio obligaţie faţă de dumneavoastră şi veţi fii siliţi să cheltuiţi suplimentar.

Eu cred că ar fi bine să încercăm să facem termoizolarea pe cont propriu, să negociem direct cu firmele de construcţii, deoarece s-ar putea să obţinem condiţii mai avantajoase.

termoizolatie