20 mai 2018

Parametri de folosire a aerului condiționat

In mod cert, prezenta aparatelor de aer conditionat in multe dintre locuinte nu mai este demult un lux, ci o necesitate. Cu toate acestea, necunoasterea parametrilor de functionare este inca o realitate in multe dintre cazuri. De aceea, in acest articol ne-am propus sa punctam unele mici inconveniente care pot influenta starea de sanatate a locuitorilor unei case deservite de o astfel de instalatie de ventilare.
Aerul curat necesar unei oxigenari adecvate a tesuturilor vitale trebuie sa intruneasca anumite calitati. Iata cei mai importanti factori de care poate depinde chiar sanatatea ta si a familiei tale:
  • temperatura de confort, pe care specialistii o evalueaza la 19-24 de grade Celsius iarna sau intre 22 si 26 de grade Celsius vara.
  • umiditatea, un parametru care influenteaza rata evaporarii transpiratiei. Este recomandat un procent de 40-60%. Valorile relativ crescute dau senzatia de sufocare si disconfort, iar un procent prea mic determina uscaciunea mucoaselor (gat, nas) si a pielii, cu aparitia in timp a sinuzitelor de casa, a pruritului cutanat si al dermatitelor.
  • calitatea chimica si biologica a aerului recirculat, care este determinata de ventilatia propriu-zisa. Este stiut faptul ca o functionare defectuoasa favorizeaza stocarea particulelor nocive de praf sau impuritati si activeaza diferite bacterii, precum legionella.
Aparatele care functioneaza dupa aceste reguli aduc beneficii considerabile microclimatului unei case, insa abaterile pot contribui la aparitia unor afectiuni sau la agravarea celor existente. De cele mai multe ori este greu de stabilit daca adevarata cauza se ascunde in spatele unor sisteme de ventilatie necorespunzator intretinute sau defectuos concepute. In aceste conditii, pot aparea urmatoarele grupe de afectiuni: