14 octombrie 2013

Repartitoarele de costuri la încălzire

Arădenii îşi demontează repartitoarele de costuri la încălzire. Ce au constatat consumatori:

Repartitoarele instalate pe calorifere se dovedesc nu doar ineficiente, ci chiar generatoare de costuri suplimentare in cazul locatarilor care nu vor sa stea in frig iarna pentru a face economii.
 Potrivit conducerii Uniunii Locale a Asociatiilor Locative Arad (ULALA), in ultimele luni, proprietarii de locuinte din zeci de blocuri au ales sa renunte la repartitoare, acuzand ca platesc facturi mai mari decat cei care nu au astfel de aparate, chiar si in conditiile in care reduc consumul.
 Dorina Lupse, presedintele ULALA: “S-a constatat ineficienta repartitoarelor, in conditiile in care blocurile din Arad nu sunt reabilitate termic, iar pierderile de caldura ajung si la 40 la suta. Scopul instalarii acestor aparate este acela de a permite economii, dar facturile sunt mai mari decat la cei care nu le-au montat”.
 Unii detinatori de repartitoare platesc si cu 50 la suta mai mult pentru caldura la acelasi confort termic. In cazul in care reduc consumul si confortul din locuinta, facturile pot fi egale sau mai mari cu 10 – 20 la suta decat cei din blocurile care au doar contorul comun.
 Dorina Lupse, presedintele ULALA: “Problema e ca unii locatari, in principal pensionarii, opresc complet caldura sau lasa robinetii deschisi pentru un minim de confort, iar factura emisa pentru contorul de la bransamentul blocului se imparte doar la cei care incalzesc locuintele, astfel ca uneori acestia ajung sa scoata din buzunar sume foarte mari”.
 Ioana Vasil, locatara cartier Faleza Sud: “Iarna plateam 450 de lei pentru caldura la doua camere, iar la blocul vecin, unde nu exista repartitoare si apartamentele au aceeasi marime, factura maxima era de 300 de lei. Asta in conditiile in care noi aveam 21 de grade in casa iar locatarii de la blocul vecin aveau 24 sau 25 si stateau cu geamurile deschise”.
 O alta nemultumire a celor cu repartitoare este aceea ca platesc un abonament lunar de un euro, in medie, pentru fiecare calorifer din locuinta, pentru citirea aparatelor, in oras existand trei firme care au incheiat cotracte pentru aceste servicii.
 Mai este si problema facturii la gaz: cei care inchid caloriferele se incalzesc cu aragazul, dar pe banii vecinilor, pentru ca factura se imparte la numarul de persoane din bloc, fiind un singur contor de gaz.
 Potrivit Dorinei Lupse, numarul celor care ar renunta la repartitoare ar fi mult mai mare “daca firmele care le-au montat nu ar fi avut grija sa incheie contractele de servicii pe perioade foarte lungi”.
 Conform informatiilor ULALA, anul trecut aveau repartitoare de costuri 38 la suta din cele peste 2730 de blocuri si alte imobile racordate la sistemul centralizat de incalzire, estimandu-se ca procentul a ajuns sub 35, ceea ce ar insemna ca locatarii din aproximativ 80 de imobile au renuntat la repartitoare.
 
Pe acest blog am abordat de-a lungul timpului de foarte multe ori aceasta problema. Unii s-au trezit acum, brusc.