Majoritatea proprietarilor de apartamente privesc termoizolarea ca pe o povară şi ca pe o altă metodă prin care statul îi obligă să scoată bani din buzunarul care, pe zi ce trece, este tot mai gol. Este adevărat că multe persoane au venituri lunare mici şi îşi plătesc cu greu cheltuielile de întreţinere, mai ales iarna, dar trebuie să înţelegem că doar reabilitarea termică poate reduce preţul la factura de încălzire. Într-o clădire reabilitată costurile se pot micşora cu până la 50 %, amortizarea investiţiei făcâdu-se în circa 3-4 ani.
Mai mult decât atât, reabilitarea termică rezolvă şi problema aspectului dezolant al blocurilor vechi cu tencuielile căzute care dezvelesc plasa de armare.
Fiindcă se conturează o afacere de amploare în care un partener este statul, vor apărea peste noapte tot felul de firme care sunt dispuse să dea “parandarătul” pentru a câştiga contractele de execuţie, “parandărăt” care trebuie recuperat, probabil, prin efectuarea de lucrări slabe calitativ. Asociaţiile de proprietari e bine să fie foarte atente la acest aspect, cât şi la garanţia oferită de constructor. Nu acceptaţi contracte cu firme care oferă garanţie mai mică decât cea a materialelor termoizolante oferită de producător ( 10 – 15 ani). Constructorii vor încerca să vă păcălească oferindu-vă un termen de garanţie foarte mic ( 3 ani ). Odată termenul de garanţie expirat constructorul nu mai are nicio obligaţie faţă de dumneavoastră şi veţi fii siliţi să cheltuiţi suplimentar.
Eu cred că ar fi bine să încercăm să facem termoizolarea pe cont propriu, să negociem direct cu firmele de construcţii, deoarece s-ar putea să obţinem condiţii mai avantajoase.
9 comentarii :
În urmă cu 3 ani ne-am termoizolat casa, ne-am schimbat geamurile și ușile exterioare, pentru încălzit avem centrală termică pe gaz, am intervenit și aici cu un termostat ambiental – temperatura interioară rămâne constantă indiferent de temperatura exterioară, costurile cu încălzirea s-au redus cu 50 - 70%(influențate fiind și de temperaturile exterioare). Ne-a costat destul de mult, toți pereții fiind exteriori – casa nefiind lipită de altă casă, dar suntem foarte multumiți de rezultat.
Cat v-a costat per total?
A costat în jur de 15000 RON, din care cam jumătate a fost tâmplăria PVC, casa nu este mare.
Am dat tot jos de pe pereți, până la cărămidă, am tencuit și apoi am pus polistirenul și celelalte.
Nu am lucrat cu firmă ci cu” meșteri”.
Pare un pic cam mult, dar daca lucrarea e de buna calitate si sunteti multumiti de conditiile create si de reducerea costurilor de incalzire atunci e ok. Astept sa vad ce zice autorul articolului. Spune-ne maestre...
Traim vremuri grele, dar si termoizolarea este f. Importanta. Ai platit, probabil, doar pe termoizolare aprox 7000 ron pe cont propriu. La bloc nu este suprafata asa de mare cu tot cu partea comuna si costurile ar fi mai mici. Cu toate astea e cam greu sa strangi banii necesari lucrarii cu toate ca se pot amortiza in maxim 4 ani. In plus crestem valoarea apartamentului pentru o eventuala vanzare.
Nici pentru noi nu a fost ușor să adunăm banii, mă gândesc că atunci când sunt mai multe familii este greu să ajungi la un consens, dar trebuie gândit în viitor, la un moment dat blocul necesită renovare și atunci diferența dintre renovare fără/cu termoizolare este mică, probabil 1/3. Acest calcul ne-a convins și pe noi să optăm pentru TERMOIZOLARE.
Da, se pare ca v-ati gandit temeic si ati facut socotelile bine
Nici pentru noi nu a fost ușor să adunăm banii, mă gândesc că atunci când sunt mai multe familii este greu să ajungi la un consens, dar trebuie gândit în viitor, la un moment dat blocul necesită renovare și atunci diferența dintre renovare fără/cu termoizolare este mică, probabil 1/3. Acest calcul ne-a convins și pe noi să optăm pentru TERMOIZOLARE.
Cat v-a costat per total?
Trimiteți un comentariu