12 februarie 2010

Un pic de ecologie

După cum vedeţi blogul ăsta e oleacă (h)ecologist (cum ar zice crainicii TV) aşa că ne facem datoria şi vă servim un pic de (h)educaţie verde. Azi despre reciclare.
Ce este reciclarea?
Colectarea, separarea şi procesarea unora dintre componentele deşeurilor în vederea transformării lor în produse utile.
De ce este necesară reciclarea?
În primul rând pentru că sunt economisite resursele naturale ale planetei. De mama Terra mai avem nevoie încă multă vreme de acum încolo şi nu prea am vrea să o supărăm. Pe de altă parte şi noi ne-am simţi mai bine într-o lume curată, netoxică. Nu credeţi? Ba da.
Ştiaţi că...

- reciclarea unei tone de sticlă economiseşte 1.2 tone de materii prime; sticla are nevoie de 1000000 de ani pentru a se descompune în bucăţele mici ?
- cu o tonă de plastic reciclat se economisesc între 700-800 kg de petrol brut; plasticul are nevoie de 500 de ani pentru a se descompune natural în mediul înconjurător, datorită materialelor care-l alcătuiesc?
- o tonă de hârtie reciclată poate salva 17 copaci; la tipărirea unui cotidian de mare tiraj se folosesc 3000 de metri cubi de lemn , adică 1500 de arbori cu o vârstă de 50 de ani?
-o tonă de oţel reciclat înseamnă 1 tonă de minereu de fier economisit; pentru fabricarea unei tone de aluminiu sunt necesare 4 tone de minereu de bauxită ?
În concluzie : să nu umplem pământul de gunoaie, să lăsăm şi generaţiile următoare să se bucure de natură, de verdele câmpiilor, de albastrul apelor şi de umbra padurilor.
Alţii au început deja...ne lăsăm la ei?

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu