Pregătiţi banii! Potrivit reprezentanţilor PAID (Pool de Asigurare Împotriva Dezastrelor), asigurarea obligatorie pentru locuinţă va deveni realitate începând cu 15 iulie. Este vorba de “Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor.”
Tot românul proprietar al unei locuinţe va fi obligat să plătească anual o „taxă de solidaritate”, pentru ajutorarea celor care vor suferi de pe urma dezastrelor naturale (acesta este motivul oficial, cel neoficial este pentru a ajuta firmele de asigurare să încaseze nişte bani frumoşi).
Preţul anual al poliţei de asigurare obligatorie pentru locuinţă este de 10 sau 20 euro, în funcţie de structura de rezistenţă a clădirii şi a materialului folosit în construcţie. Potrivit statisticilor, în România zilelor noastre, există circa 8.300.000 locuinţe, din care: 95% sunt din cărămidă sau ciment şi 5% din chirpici ori din lemn. Făcând un calcul simplu rezultă că se strâng cam 160 mil euro pe an.
Chiar dacă zona în care locuieşti nu este expusă riscului să se producă vreo calamitate, totuşi plăteşti. Taxa fiind aceeaşi cu a celor care locuiesc în zone cu risc seismic ridicat, în zone unde posibilitatea alunecărilor de teren este majoră, ori a celor care îşi fac casa în zonele inundabile. Asta ca să fii solidar cu semenii tăi.
„În cazul unor dezastre naturale în care pierderile depăşesc capacitatea sistemului de a efectua plata tuturor acestora“ Ministerul Economiei şi Finanţelor este autorizat să contracteze împrumuturi pentru plata primei de asigurare în primii patru ani de funcţionare a PAID şi să suplimenteze fondurile acestuia. În plus, CSA (Comisia de supraveghere a Asigurărilor) poate modifica anual, cuantumul primelor de asigurare plătite de cetăţeni, în funcţie de necesităţi, precum şi comisionul ce intră în buzunarul asigurătorilor (oare să-l micşoreze?)
Şi ar mai fi ceva. Dacă România nu se va confrunta cu calamităţi, ori acestea vor provoca pagube mici, acţionarii pool-ului au dreptul la dividende. Adică, după ce reţin din start comisionul din primele plătite de cetăţeni, tot asiguraţii vor deconta şi cheltuielile de funcţionare ale PAID, la sfârşitul anilor profitabili, vor mai rotunji conturile acţionarilor. Deocamdată nu se ştie ce salarii îşi vor da cei care vor administra PAID, dar este de presupus că acestea vor fi consistente.
Şi în final, cireaşa de pe tort. Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele riscă o amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei, care este aplicată de primarul localităţii în care locuinţa este amplasată. Aţi văzut un abuz mai mare?
În concluzie, totul se va plăti din buzunarul contribuabilului, PAID neasumându-şi nici un risc.
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu