10 septembrie 2012

Becurile economice

Dacă tot nu se mai găsesc de vânzare becuri clasice, haideți să află câte ceva despre cele economice.
În prezent sunt disponibile mai multe tipuri de becuri cu diferite caracteristici: becuri cu LED, lămpi fluorescente compacte (LFC) şi becuri incandescente îmbunătăţite. Una din caracteristicile acestor noi tipuri de becuri este aceea că sunt foarte economice. LFC-urile, de exemplu, consumă cu 65% până la 80% mai puţină energie decât becurile incandescente convenţionale.
Măsurarea eficienţei luminoase în waţi (W) poate induce în eroare, deoarece diversele tipuri de

becuri existente în prezent necesită diferite niveluri de putere pentru a produce aceeaşi cantitate de
lumină. Din acest motiv, este mai uşor să se măsoare eficienţa unui bec în termeni de cantitate de lumină: lumeni (lm). De exemplu, 1.300-1.400 lm este echivalentul unui bec vechi cu incandescenţă de 100 W, se mai arată în comunicatul APCR.
Ambalajul becului va menţiona cantitatea de lumină prin intermediul unei pictograme care indică numărul de lumeni produşi de becul respectiv.
Nimeni nu vrea să fie stresat acasă sau să se simtă adormit la locul de muncă din cauza alegerii greşite a produselor de iluminat. Din acest motiv, trebuie acordată atenţie pictogramei referitoare la culoarea luminii de pe ambalajul becului înainte de achiziţionarea acestuia. Măsurată în grade Kelvin (K), culoarea luminii (cu alte cuvinte, „temperatura” luminii) poate varia de la rece la caldă. O valoare Kelvin mică (de exemplu, 2.700 K) proiectează o lumină mai caldă, care este mai relaxantă şi, prin urmare, mai potrivită pentru uzul casnic (de exemplu, în camera de zi). Cu cât este mai mare valoarea Kelvin a becului (de exemplu, peste 4.000 K), cu atât lumina produsă este mai rece. Lumina rece este, de obicei, preferată la locul de muncă.
Pictograma cu durata de viaţă de pe ambalajul becurilor indică numărul de ore în care un bec va funcţiona până la defectare. Mai mult, pe ambalajul tuturor becurilor există o etichetă energetică europeană ce indică mai multe clase energetice (de la A, la G), care arată cele mai eficiente becuri. Pentru a furniza aceeaşi cantitate de lumină, o lampă fluorescentă compactă (clasa A) va avea nevoie doar de o treime din cantitatea de curent electric utilizată de un bec incandescent îmbunătăţit (clasa C).
Majoritatea LFC-urilor sunt foarte economice, dar permit un număr minim de comutări aprins/stins mai redus până la defectare. Prin urmare, LFC-urile standard (3000–6000 de comutări aprins/stins) nu trebuie utilizate în spaţii în care este posibil să fie aprinse şi stinse des – în medie de mai mult de trei ori pe zi – de exemplu, în toalete sau pe coridoarele cu senzori de mişcare. Totuşi, există LFC-uri concepute să reziste la comutări frecvente.
Trebuie ştiut şi că LFC-urile conţin o cantitate mică de mercur – mai puţin de 5 mg, care este de câteva ori mai redusă decât cantitatea de mercur conţinută de alte produse de uz casnic, cum ar fi termometrele sau bateriile de tip vechi. În cazul puţin probabil în care se sparge o LFC, trebuie aerisită camera înainte de curăţarea lampei cu o cârpă umedă. Se va evita contactul cu cioburile şi nu se va folosi aspiratorul. O modalitate prin care se poate rezolva problema scurgerii mercurului, în cazul spargerii accidentale a becului, constă în achiziţionarea de LFC-uri cu înveliş incasabil.

http://www.focus-energetic.ro

1 comentarii :

Firma Damicos computer serv - bucuresti - pune la dispozitia asociatiilor de locatrai becuri economice 13w - 26 w ( lumina alba ) la preturi cuprinse intre 45.0 si 8.9 ron in functie de puterea becului.
Se asigura transportul gratuit al comenzii.Se asigura garantie
Se emite factura.
Comanda minima este de 200 ron
Detalii 0722 246 726

Trimiteți un comentariu