20 noiembrie 2012

Eficientizarea consumului de energie

In timpul iernii, una dintre problemele care apar in cadrul facturilor unei gospodarii este cea legata de costul incalzirii. Fie ca ai un sistem centralizat de incalzire, cu ajutorul unei centrale de apartament, fie ca paltesti separat incalzirea si apa calda, cateva modificari la nivelul consumului te vor ajuta sa faci costurile mai suportabile.
Incepe prin a eficientiza consumul de caldura in calorifere. Instaleaza robinete termostatice la fiecare calorifer si seteaza temperatura in functie de fiecare camera. Daca ai o casa mare, e posibil ca nu toate camerele sa fie folosite si ocupate in acelasi mod, deci nu ai nevoie sa le tii incalzite la aceeasi temperatura. Unele pot fi mentinute la o cota de intretinere, suficienta pentru a proteja constructia si a feri instalatia de inghet, dar consumand energie mult mai putina decat cele in care locuiesti in permanenta. Pentru o casa obisnuita, in care ai o centrala termica, poti instala un termostat in living, acesta avand sarcina de a controla temperatura agentului termic din centrala in functie de temperatura pe care o doresti in casa. Mai mult, poti folosi un termostat cu temporizare, pentru a cobori

 
Articol preluat din Misiunea casa
 temperatura in perioada in care esti plecat la birou sau in timpul noptii. Cele 16-18 ore pe zi in care lipsesti de acasa sau dormi reprezinta mai mult de jumatate din costul incalzirii, iar economia se va simti cu siguranta.
Pe langa aceste sisteme de eficientizare, trebuie sa tii cont si de amplasarea caloriferelor si a mobilelor din jurul lor. In mod normal, orice instalator ar trebui sa stie ca un calorifer trebuie instalat sub fereastra, pentru a taia fluxul de aer rece din exterior. Tu, insa, trebuie sa ai grija sa nu pui in dreptul caloriferului canapele, perdele sau alte mobile care impiedica radierea caldurii. Nu e indicat sa acoperi caloriferul cu haine sau prosoape, deoarece acestea actioneaza ca niste izolanti, pastrand caldura in tevile instalatiei dar lasand camera rece.
In ceea ce priveste apa calda, si aici poti face economii importante. Ai grija sa nu ai garnituri stricate la robinete, deoarece pierderea continua de apa calda raceste apa din boiler, apa care trebuie apoi reincalzita. Pune un cap de dus economic, pentru a consuma mai putina apa calda. Daca iti instalezi un boiler, alege unul cu un volum corespunzator consumului din casa. Nu are rost sa cosumi energie pentru a tine in permanenta un volum de 500 de litri de apa la temperatura optima, daca tu nu consumi decat 20% din aceasta cantitate. Temperatura apei ar trebui sa fie de cel mult 40 de grade, suficient pentru confort atunci cand faci dus.
Foloseste lumina soarelui pentru a crea efect de sera in camera. In timpul zilei, in special pentru camerele cu ferestrele indreptate spre sud, da la o parte perdelele sau draperiile. Lumina soarelui va patrunde in interior si va incalzi camera, fara sa te coste nimic.
Ca amanunte finale, nu uita ca prin ferestre se pierde o cantitate insemnata de caldura, asa ca merita sa investesti in geamuri duble sau termoizolante. Deasemenea, acopera toate locurile prin care poate intra curentul, cum ar fi spatiile de sub usa, ventilatoarele si ferestrele care nu se inchid bine.

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu