Primavara soseste cu temperaturi
mai ridicate si mult mai placute decat cele din anotimpul friguros dar si cu
multe fructe si legume care aduc multe beneficii sanatatii. Legumele de
primavara pot diversifica mesele dvs. iar dietele vor fi mai pline de culoare
dar si vitamine.
Iata mai jos care sunt unele dintre legumele pe care le
puteti gasi proaspete primavara si beneficiile pe care le pot oferi acestea
sanatatii.
- Sparanghel - aceasta leguma poate sa rasara inca
din luna februarie si poate fi una din cele mai sanatoase pe care o puteti
manca. Sparaghelul este bogat in proteine si are putine calorii, contine un
nivel ridicat de fibre alimentare. In plus, sparanghelul este o sursa excelenta
de vitaminele A, C, K, acid folic, calciu, magneziu si potasiu. Sparanghelul
poate fi usor introdus in dieta dvs. intrucat poate fi usor si rapid pregatit
(pur si simplu pus pe gratar sau lasat la abur cateva minute) pentru a se
transforma intr-o garnitura sanatoasa. O tulpina de sparanghel contine doar 4
calorii si ofera organismului cantitati importante de acid folic, potasiu si
fibre.
- Anghinare - aceasta este o alta sursa importanta de
fibre si substante nutritive esentiale dar si minerale cum ar fi fier,
magneziu, fosfor, calciu, acid folic, potasiu si chiar vitaminele A si C.
Anghinarea sustine sanatatea ficatului si ajuta la scaderea colesterolului,
precum si in diminuarea
simptomelor de dispepsie sau alte boli digestive.
Aceasta leguma poate fi prajita, coapta sau fiarta. Daca introduceti aceasta
leguma in dieta dvs. cu siguranta ca veti face o alegere sanatoasa.
www.sfatulmedicului.ro
- Spanac - este o leguma de primavara care poate fi
usor adaugata la dieta dvs. intr-o varietate de moduri. Daca mancati mult
spanac organismul dvs. va fi mai sanatos intrucat ii veti aduce cu ajutorul
acestuia un aport semnificativ de vitamina C, vitamina K, acid folic, magneziu,
fier dar si flavonoide care scad riscul aparitiei cancerului. Spanacul ajuta la
prevenirea aparitiei cataractei, bolilor cardiovasculare si poate fi consumat
atat fiert cat si crud, in salate.
- Ridichii - ridichiile sunt surse excelente de
vitamina C, acid folic si potasiu. Prin simpla feliere si asezonare a salatelor
cu acestea, va puteti bucura de multiple beneficii pentru sanatate, oferite de
aceste legume. Printre acestea se numara imbunatatirea functiilor rinichilor,
scaderea riscului declansarii canceului, ameliorarea problemelor digestive si
scaderea inflamatiei din organism. In plus, ridichiile sunt bogate in
antioxidanti care mentin tineretea corpului.
- Ceapa verde - exista mai multe soiuri de ceapa, dar
primavara este intalnita mai ales ceapa verde. Aceasta poate fi consumata in
salate, supe si in compozitia anumitor preparate culinare. Cu putine calorii,
bogata in potasiu, fosfor si calciu, ceapa este un diuretic natural si ajuta la
tratarea astmului dar si la scaderea colesterolului.
- Mazare - primavara puteti consuma mazare proaspata,
fie gatita, fie cruda, in salate. Aceasta leguma cu gust dulce si placut este
bogata in vitaminele A, C si K, dar si mangan, fier, acid folic. De asemenea,
mazarea contine si alte minerale si vitamine utile organismului pentru a
functiona optim. In plus, aceasta leguma contine fibre necesare pentru o buna
digestie. Puteti pastra in frigider mazarea proaspata timp de 2-4 zile.
- Avocado - chiar daca ne putem bucura de avocado pe
intreg parcursul anului, acesta este considerat un fruct de primavara. Se stie
faptul ca avocado contine grasimi bune pentru organism: acid oleic, grasimi
mononesaturate care cresc nivelul de lipoproteine cu densitate mare, dar
avocado este si o sursa excelenta de acid folic ( o cana contine 23% de adic
folic). In pulpa de avocado se gasesc alfa-caroten, beta-caroten si luteina.
Unii cercetatori afirma ca nivelul ridicat de fitonutrienti din avocado pot
stopa aparitia cancerului oral prin cresterea cantitatii de radicali liberi.
- Telina - aparentele pot fi inselatoare cand vine
vorba despre telina. In ciuda aspectului sau noduros, telina este de fapt o
leguma foarte sanatoasa. In interiorul acesteia puteti gasi vitamine cum ar fi:
vitamina C, vitamina K, fosforul, potasiu, vitaina B6, magneziul si manganul
care sunt importante pentru mentinerea sanatatii sangelui. In plus fata de
aceste substante nutritive, telina este o sursa excelenta de fibre cu ajutorul
carora senzatia de satietate este mentinuta pe termen lung si va fi
imbunatatita sanatatea digestiva.
- Sfecla - este o leguma de primavara care are in
compozitei multi fitonutrienti cu rol antioxidant, dar si magneziu, potasiu,
fier, acid folic, fosfor, vitamina A, C si PP. Aceasta va contribui la detoxifierea
organismului de toxine, dar are si rol antiinflamator. Sfecla rosie actioneaza
in directia scaderii hipertensiunii arteriale, scade riscul de boli cardiovasculare
si lupta impotriva anemiei feriprive.
- Rosii - sunt unele din cele mai consumate legume de
primavara. Contin potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu, seleniu, vitamina A,
vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina E dar si calciu sau licopen.
Persoanele care mananca in mod constant rosii vor dezvotla mai putine boli
cardiovasculare, depresii, vor putea preveni aparitia osteoporozei si a unor
tipuri de boli degenerative si cancere.
- Fasole verde - fasolea verde are in compozitie
cantitati importatne de vitamina A si C care impreuna contribuie la mentinerea
sanatatii sistemului imunitar. In plus, in fasolea verde se mai gaseste
betacaroten necesar intregului organism, pentru eliminarea radicalilor liberi.
- Busuioc - agreat pentru aroma sa puternica si
gustul placut, busuiocul poate fi adaugat mai ales la salate, paste dar si
sosul de rosii. Este bogat in vitamina A dar si flavonoide care ajuta la
protejarea structurilor celulare ale corpului dar si a cromozomilor de
radiatii. S-a dovedit stiintific faptul ca persoanele care consuma mai mult
busuioc au un nivel mai mic de colesterol si in cazul acestora exista
probabilitati mai mici de a inregistra un atac de cord. De asemenea este
cunoscut si rolul busuiocului de a relaxa muschii, vasele de sange si de a
imbunatati circulatia sangelui.
www.sfatulmedicului.ro
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu