18 decembrie 2013

Scapă de stresul sărbătorilor

Moduri eficiente pentru a scapa de stresul sarbatorilor

Aglomeratia din magazine, intrunirile familiale, pretentiile celor din jur si alte responsabilitati ivite in preajma sarbatorilor sunt surse frecvente de stres inainte de Craciun si Revelion.
In plus, zilele mai scurte, dieta dezechilibrata si lipsa de odihna contribuie si ele masiv la instalarea unei stari de spirit tensionate. Din fericire, exista si cai de prevenire a stresului in perioada sarbatorilor, recomandate de specialistii in psihologie si nutritie.

1. Expunerea regulata la razele soarelui

Un factor care contribuie la instarea starilor depresive in anotimpul rece este expunerea insuficienta la soare. Lumina naturala este necesara creierului pentru eliberarea hormonilor fericirii, in special a serotoninei, de aceea petrecerea timpului in spatii inchise este deseori o cauza a tulburarilor sezoniere afective.
Prin urmare, starea de spirit in preajma sarbatorilor poate fi imbunatatita prin plimbari regulate in mediul exterior, mai ales in zilele insorite. Pe langa transformarile fiziologice pozitive de care beneficiati atunci cand va expuneti razelor de soare, veti culege beneficii si de pe urma aerului curat inspirat si a miscarii atat de necesare starii generale de sanatate.

2. Inhalarea aromei de citrice

Unele studii dedicate depresiei au descoperit ca anumite uleiuri volatile din citrice ajuta la eliberarea de stres si instalarea unei stari psihice pozitive. Explicatia stiintifica spune ca inhalarea aromei de citrice stimuleaza productia noradrenalinei, hormon care regleaza starea de spirit.
O solutie accesibila este sa presarati ulei esential de lamaie sau portocala pe un servetel sau o batista, pe care sa o pastrati in buzunar. In clipele tensionate, inhalati aroma tonica si va veti simti imediat mai bine.

3. Mersul ca tehnica anti-stres

Mersul poate o tehnica anti-stres foarte eficienta, spun expertii in wellness. Ritmul si repetitivitatea pasilor au un efect calmant asupra creierului, reducand nivelul de anxietate si inducand o stare benefica unui somn de calitate. De aceea, mersul in pas alert cu doua ore inainte de culcare poate fi o cale excelenta de a va bucura de o odihna pe cinste in timpul noptii.

4. Stimularea punctului hoku

In medicina traditionala chineza, stimularea punctului hoku, mai exact a portiunii carnoase dintre


degetul mare si cel aratator, este o solutie rapida de eliberare de stres. Cand aplicati o presiune ferma in aceasta regiune corporala timp de aproximativ 30 de secunde, puteti reduce nivelul de tensiune in partea superioara a corpului.

5. Reducerea indatoririlor personale

Multe persoane isi asuma prea multe indatoriri, din dorinta de a-i multumi pe cei din jur. Cadourile scumpe si greu de gasit, meniul de Craciun, vizitele nesfarsite si alte sarcini de acest tip pot construi impreuna o adevarata bomba de stres si griji, deloc benefica starii de spirit de sarbatori.
Limitarea acestor activitati si orientarea atentiei si catre propria persoana sunt doua conditii obligatorii pentru evitarea stresului si a surmenajului la final de an.

6. Respectarea ritmului cotidian

Psihologii sunt de parere ca modificarea radicala a programului zilnic din pricina pregatirilor asidue de sarbatori este o grava eroare in gestionarea acestei perioade din an. Creierul resimte puternic disconfortul evadarii din rutina si reactioneaza pe masura, crescand nivelul hormonilor stresului in organism.
Pastrarea pe cat posibil a obiceiurilor zilnice ajuta la mentinerea echilibrului psihic si la prevenirea starilor de tensiune, anxietate si stres asociate cu sarbatorile.

7. Râsul ca metoda terapeutica

Oamenii de stiinta au reusit sa demonstreze ca rasul poate sa reduca, propriu-zis, nivelul hormonilor responsabili cu starile de stres. Iar reducerea concentratiei acestor hormoni inseamna o imunitate mai buna si o stare generala de bine. Psihologul american Steve Wilson a si fondat o organizatie care ofera programe de instruire in folosirea rasului ca metoda terapeutica, numita World Laughter Tour.

8. Programarea iesirilor in oras

In preajma sarbatorilor, familiile petrec mult timp in casa, iar aceasta izolare sociala nu este intotdeauna de bun augur pentru starea psihica. Programarea unor iesiri in oras de sarbatori are efecte pozitive asupra psihicului celor mici si celor mari. Copiii nu mai ridica vocea si nu se mai comporta necorespunzator in public, ceea ce inseamna pentru parinti un ragaz placut de liniste.

9. Izolarea de echipamentele tehnologice

Telefoanele mobile care suna constant, alertele emailului care amintesc de toate problemele cotidiene si radiatiile emise de laptopuri sunt probleme majore in era tehnologiei, ce afecteaza atat sanatatea mentala, cat si pe cea fizica. Aceste stimulente artificiale conduc la declansarea unor explozii de adrenalina, care nu sunt doar extenuante, ci si cauzatoare de mult stres.
De sarbatori, este ideal sa va propuneti evitarea utilizarii echipamentelor tehnologice, in favoarea petrecerii timpului discutand cu familia, rudele si prietenii, intr-un mediu calm, linistit si cat mai putin perturbat de zgomot si ultraviolete.

10. Consumul alimentelor potrivite

Dieta este si ea un factor-cheie in instalarea starilor anxioase de sarbatori, cand se consuma in cantitati mari alimente greu digerabile, zahar in exces si mult alcool. Evitati abuzul alimentar si inlocuiti meniul nociv starii de spirit, cu unul care aduce chiar beneficii acesteia.
De pilda, preparatele intens condimentate declanseaza stimularea hormonilor fericirii, iar placinta de mango imprastie o placuta stare de calm in intregul organism (spun cercetatorii japonezi). O dieta isteata si cateva minute de exercitiu fizic pe zi pot fi reteta succesului in evitarea starilor de stres in perioada sarbatorilor.
http://www.sfatulmedicului.ro

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu