INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE PENTRU REPARTITOARELE DE COSTURI
1. Afişarea permanentă a literei P urmată de un cod de eroare indică o funcţionare anormală a aparatului.
2. Nu aduceţi repartitorul în contact direct cu lichide de orice natură.
3. Nu obturaţi caloriferul cu mobile care reduc transferul de căldură spre interiorul camerei şi îngreunează citirea repartitorului.
4. Nu acoperiţi repartitorul cu materiale textile.
5. În cazul în care doriţi spălarea, repararea, înlocuirea, vopsirea sau modificarea caloriferului apelaţi la personal autorizat pentru demontarea, remontare şi sigilarea repartitorului.
6. Nu interveniţi sub nici o formă asupra repartitorului.
INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE PENTRU ROBINETELE TERMOSTATICE
Consider că robinetul termostatat este cea mai importantă componentă cu ajutorul căreia poţi ţine sub control temperatura pentru a face economie reală la consumul de căldură.
1. Pe timpul nopţii sau în timpul zilei când nu este nimeni acasă, reglaţi capul termostatat la o gradaţie inferioară, producătorul recomandă ca în camerele nelocuite robinetele să fie inchise ( pe * ). Aici, părerea mea este să lăsaţi robinetul termostatat pentru un consum mediu ( 3 ), deoarece apartamentele noastre nefiind izolate , transferul termic de la cald la rece se realizează inevitabil, astfel consumul va creşte fără să ne dăm seama.
2. În timpul aerisirii încăperilor reglaţi robinetul pe gradaţia minimă, după care nu-l deschideţi imediat, aşteptaţi circa o jumătate de oră pentru echilibrarea termică a spaţiului. Aerisiţi cât mai des posibil pentru evitarea formării mucegaiului.
3. Capul termostatic nu trebuie acoperit cu perdele groase sau mobilă care ar putea să impiedice sesizarea temperaturii din încăpere.
4. Nu reglaţi temperatura sub gradaţia minimă simbolizată ( * ) deoarece este echivalentul închiderii caloriferului, astfel asigurându-se protecţia impotriva ingheţului.
5. Nu curăţaţi robinetul cu produse de degresare, alcool, solvenţi sau agenţi de inălbire, întrucât pot deterioara termostatele.
6. Pentru a evita depunerile de sedimente, pe perioada verii ţineţi robinetul deschis la maxim.
În urma probelor pe care le-am făcut în ideea de a avea un consum cât mai eficient, am constatat că reglajul pe un consum mediu ( 3 ) non stop este cu mult mai eficient decât joaca cu robinetul în sensul de a-l închide dimineaţa când plecam la serviciu şi deschiderea lui la sosirea acasă.
La început nu eram un fan al repartitoarelor de costuri, dar după primul an am făcut un calcul pe toată durata perioadei de incălzire; calculând costurile pe fiecare apartament pe varianta la metri pătraţi utili, costurile erau mai mici cu varianta repartitoarelor, cu 10 % si 60%.
Într-adevăr sistemul nu este perfect, în special în perioada lunilor nu foarte reci deoarece există anomalii in funcţionare cauzate de dezechilibrul hidraulic, care îi dezavantajează pe cei care ţin caloriferele deschise când majoritatea de 90% le ţin inchise.
În concluzie, folosite corect, repartitoarele pot fi eficiente.
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu