20 iulie 2011

Cum să reduci consumul de apă ...


...ca să-ți rămână bani de vacanță

În baie...
1. Achiziţionează o maşină de spălat economică, performantă ce foloseşte mai puțină apă şi mai puţină energie electrică decât una veche. De exemplu, funcţia de spălare cu aburi este una pe cât de eficientă pe atât de avantajoasă din acest punct de vedere. De asemenea, modul în care întreţii maşina de spălat decide consumul de apă din timpul spălării.
2. Încărca maşina de spălat cu cantitatea de haine recomandată de către producător. Spălând mai multe haine în acelaşi timp, economiseşti apa. Dacă nu ai suficienţe haine pentru o încărcare, aşteaptă câteva zile până

când ai atins cantitatea necesară. De asemenea, stabileşte programele de spălare, durata acestora şi temperatura apei folosite în funcţie de gradul de murdărie al hainelor.
3. Dacă speli hainele albe pentru împrospătare şi nu sunt foarte murdare, poţi păstra apa cu detergent scursă din maşina de spălat şi o poţi folosi pentru spălarea şosetelor negre sau a unor perechi de pantaloni care nu se pot curăţa în maşina de spălat. Atenţie! Dacă apa conţine clor, atunci foloseşte-o pentru prosoape de bucătărie, dar în niciun caz pentru materiale colorate.
4. Verifică şi repară robineţii, scurgerile şi bateriile de apă din baie şi bucătărie. În general, zonele în care curge apa frecvent se îngălbenesc (cadă de baie sau chiuvetă). Verifică garniturile îmbinărilor de la sifonul chiuvetei sau de la bateriile sanitarelor. Scăpând de aceste probleme poţi economisi o cantitate impresionantă de apă în fiecare lună.
5. Redu cantitatea de apă consumată de bazinul de toaletă, introducând în interiorul acestuia o minge sau un bidon de plastic închis ermetic. Volumul ocupat de acesta va declanşa mai repede supapa de închidere a fluxului de apă, astfel încât de fiecare dată se va acumula o cantitate mai mică în bazin. De asemenea, un instalator te va ajuta să reglezi şi cantitatea de apă care curge în mod normal în toaletă.
6. Schimbă capul de duş, în cazul în care ai unul mai vechi, cu găuri mari. Un cap de duş cu orificiile largi nu va avea presiunea potrivită, astfel încât vei fi nevoit să deschizi robinetul de apă până la limită maximă, făcând o risipă inutilă şi costisitoare.
7. Aşa cum de fiecare data uităm luminile aprinse în casă şi ne impunem că de mâine să nu mai facem acest lucru, aşa ar trebui să acordăm atenţie şi robineţilor. Închide întotdeauna apa atunci când nu o foloseşti: în timpul duşului sau atunci când te speli pe dinţi. Dacă periajul durează între 3 şi 5 minute, poziţionează un vas şi adună toată apa care curge în acest interval la chiuvetă. Vei rămâne surprins. De asemenea, folosind un spumant de baie eficient, nu vei mai simţi nevoia să încarci cada până la limită de preaplin, deoarece spuma este voluminoasă şi dă impresia de plin.
8. Dacă locuieşti la un etaj superior, iar dimineaţă aştepţi o jumătate de oră până când apa se încălzeşte, atunci încearcă să faci duş seara, când toţi vecinii sunt acasă, iar apa caldă se află deja pe conductă din dreptul etajului tău. În cazul în care acest lucru se întâmplă în orice moment al zilei, încearcă să te sincronizezi cu ceilalţi membri ai familiei pentru a face duş consecutiv. Astfel nu va trebui să aşteptaţi de fiecare dată apa caldă, plătind, totodată, cantitatea de apă neîncălzită la un tarif normal.

În bucătărie...
9. Spală vasele imediat după ce le-ai folosit şi nu lasă murdăria să se depună pe acestea. Grăsimea şi sosurile întărite vor fi mult mai greu de curăţat apoi. În cazul în care ai ajuns în această situaţie după o petrecere, umple chiuveta cu apă caldă şi adaugă 50 ml detergent de vase. Lasă vasele să se înmoaie o oră şi clătește-le apoi cu apă.
10. Maşina de spălat vase este, din acest punct de vedere, cea mai economică soluţie din bucătărie. Foloseşti mult mai puţină apă, reduci cantitatea de detergent, câştigi timp şi îţi protejezi mâinile. În cazul în care bugetul sau spaţiul nu îţi permit această achiziţie, atunci orientează-te către un duş special pentru chiuveta din bucătărie. După ce ai întins spuma detergentului pe vase, clătește-le cu duşul. Economiseşti de până la 5 ori mai multă apă.
11. Ştiai că alimentele se dezgheaţă cel mai sigur în frigider? Iată un motiv în plus pentru a nu mai folosi apă caldă la dezgheţarea cărnii. În cazul în care te grăbeşti o poţi introduce în cuptorul cu microunde la un program special sau o poţi lăsa câteva ore la temperatura camerei

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu