18 iulie 2011

Sănătoși la orice vârstă

Nimeni nu e prea tânăr pentru a începe şi nici prea bătrân pentru a resimţi efectele benefice ale exerciţiilor fizice.

VÂRSTA: 2-5 ani
Este vârsta la care copiii abia învață să îşi menţină greutatea corpului pe picioare, la care descoperă lumea din jur, ceea ce presupune un intens efort fizic.
TIPURI DE EXERCIŢII: jocul cu mingea sau înotul.

VÂRSTA: 5-18 ani
Este perioada la care încep şi se desfăşoară procesele hormonale care generează creşterea în înălţime dar şi fluctuaţiile de greutate.
Este o perioada crucială pentru postură, aspectul fizic şi, mai ales, sănătatea viitorului adult, cel mai mare pericol fiind instalarea obezităţii.
TIPURI DE EXERCIŢII: Între 5 şi 10 ani, oasele nu sunt pe deplin dezvoltate aşa că exerciţiile fizice intense nu sunt deloc

recomandate. În schimb, alergarea în aer liber, înotul, ciclismul sau jocurile de echipă sunt perfecte pentru dezvoltarea armonioasă a corpului şi menţinerea unui tonus ridicat. Părinţii sunt invitaţi să le cumpere copiilor role şi skateboard-uri, să încurajeze băieţii să joace baschet la coşul montat în spatele casei iar fetele să sară coarda.
Acelaşi lucru este valabil şi pentru cei cu vârste între 10 şi 18 ani.

VÂRSTA: 18-30 ani
Este perioada la care este cel mai uşor să îţi menţii greutatea şi forma fizică, deoarece metabolismul este extrem de eficient, arzând calorii atât în timpul activităţilor fizice cât şi în perioadele de repaus.
TIPURI DE EXERCIŢII: În special cele aerobice, jogging-ul, înotul, mersul pe bicicletă, yoga şi Pilates.Săritul corzii ajută enorm sistemul cardiovascular, întăreşte oasele şi musculatura, dar, mai ales, arde 110 calorii în numai 10 minute.

VÂRSTA: 30-40 ani
Cam pe la această vârstă începe declinul, dacă nu sunteţi atenţi. Persoanele inactive încep treptat să piardă unul chiar şi două procente pe an din masa musculară
TIPURI DE EXRCITII: "Combinarea optimă a exerciţiilor de forţă şi a celor de mobilitate ne ajută la această vârstă nu numai să ne păstrăm silueta ci şi sănătatea, mai precis densitatea şi rezistenţa sistemului osos. Nimeni nu e prea tânăr pentru a începe şi nici prea bătrân pentru a resimţi efectele benefice ale exerciţiilor fizice.

VÂRSTA: 40-50 ani
Încep din nou "revoluţiile" hormonale.
Este momentul în care exerciţiile fizice sunt esenţiale pentru vigoarea şi sănătatea organismului nostru.
TIPURI DE EXERCIŢII: Cele aerobice sunt esenţiale pentru arderea grăsimilor. Cel mai eficient este mersul pe bandă.
Efecte vizibile au şi înotul şi mersul pe bicicletă.
După 50 de ani cei mai afectaţi de slăbirea muşchilor încep să fie bărbaţii care încep să îşi iasă vizibil din formă şi să piardă din puterea fizică. Deseori, locul muşchilor începe să fie luat de grăsime, ceea ce face şi mai deprimantă "criza vârstei mijlocii".
TIPURI DE EXERCIŢII: Activităţi sportive care presupun viteză şi rezistenţă, cum ar fi badmintonul, tenisul sau fotbalul.
Nu trebuie neglijate exerciţiile pentru partea superioară a corpului, pentru care greutăţile sunt absolut necesare. De asemenea, trebuie bine antrenaţi şi muşchii coapselor şi ai gambelor, în vederea prevenirii apariţiei osteoartritei.

VÂRSTA: Peste 60 de ani
Cu cât înaintăm în vârstă cu atât începem să pierdem tot mai multă apă din organism, ceea ce duce la apariţia osteoartritei, care afectează cartilagiile ce protejează articulaţiile. Înotul este o formă excelentă de aerobic pentru sexagenari, în special pentru cei care suferă deja de osteoartrită sau de dureri ale articulaţiilor.
După 70 de ani cantitatea de fibre musculare se reduce la aproape jumătate din cea avută la 50 de ani. Oamenii în vârstă sunt mai predispuşi la căderi, la fracturarea oaselor sau la boli de inimă grave, cancer sau diabet.
TIPURI DE EXERCIŢII: Înotul are o valoare excepţională. Este o formă de exerciţiu aerobic care protejează articulaţiile, amortizând frecarea oaselor. Ideal ar fi să combinaţi diverse tipuri de înot, crawl, bras, fluture, pentru a stimula diverse grupe musculare.
Și exerciţiile de tip Pilates sunt recomandate pentru întărirea tonusului muscular şi reducerea efectelor osteoporozei.
Nici exerciţiile simple de gimnastică, învăţate în copilărie, la şcoală, nu trebuie trecute cu vederea, fiind la fel de eficace, indiferent de vârsta la care le facem.

1 comentarii :

F bun articolul.Felicitari si.....multumiri.

Trimiteți un comentariu