29 ianuarie 2013

Repartitoare de...interese


S-au relansat discuțiile în contradictoriu despre repartitoarele de costuri. Multe dintre ele sunt pe lângă subiect, asta  din cauza faptului că cei care ar trebui să explice tac chitic. Timpul trece leafa (babană) merge. În general scuipatul și cuvintele poluante sunt adresate administratorilor, care, toți la grămadă, sunt hoți și bandiți, respectiv asupra locatarilor care, din diferite motive, recurg la închiderea caloriferelor chiar și în toiul iernii. Din această ecuație lipsesc principalii vinovați, cei de la
ANRSC cu ordinele lor de mare clasă. Teoretic sunt perfecte, dar puse în practică au adus la certuri în asociații și locatari. ANRSC trebuia să urmărească respectarea ordinului dat de ei.
La momentul apariției acestor repartitoare, ideea era să se repartizeze costurile încălzirii pe fiecare apartament, în funcție de consum. Se credea că fiecare își poate gestiona costurile cum dorește și automat vor fi cu minim 30% mai mici (ha!?), deci va fi mai bine.

La începuturile campanie de montare a acestor repartitoare exista obligativitatea de realizare concomitentă a echilibrării hidraulice a sistemului, prin montarea de robineți de echilibrare automată pe fiecare coloană de distribuție verticală în parte. Acestea erau destul de scumpe și ridicau costurile totale. Firmele din domeniu promovau ideea că merge și așa, doar cu gândul să-și vîndă marfa și să poată începe afacerea propriu-zisă - prestarea serviciului de citire-calcul.
Montându-se acei robineți de echilibrare hidraulică automați măcar se eliminau anomaliile din rețea, care făceau ca cei care aveau un consum cât de cât normal, ajungeau să plătească toate cheltuielile cumulate cu încălzirea blocului și în locul celor care țineau caloriferele închise. Ca să nu mai punem la socoteală costurile exagerate de gaz, mucegaiul și disconfortul general.

Alo, cei ce se dau apărători ai drepturile asociațiilor de proprietari, spuneți realitatea, nu lăsați să se certe locatarii într ei. Sau asta vreți?

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu