14 octombrie 2013

Repartitoarele de costuri la încălzire

Arădenii îşi demontează repartitoarele de costuri la încălzire. Ce au constatat consumatori:

Repartitoarele instalate pe calorifere se dovedesc nu doar ineficiente, ci chiar generatoare de costuri suplimentare in cazul locatarilor care nu vor sa stea in frig iarna pentru a face economii.
 Potrivit conducerii Uniunii Locale a Asociatiilor Locative Arad (ULALA), in ultimele luni, proprietarii de locuinte din zeci de blocuri au ales sa renunte la repartitoare, acuzand ca platesc facturi mai mari decat cei care nu au astfel de aparate, chiar si in conditiile in care reduc consumul.
 Dorina Lupse, presedintele ULALA: “S-a constatat ineficienta repartitoarelor, in conditiile in care blocurile din Arad nu sunt reabilitate termic, iar pierderile de caldura ajung si la 40 la suta. Scopul instalarii acestor aparate este acela de a permite economii, dar facturile sunt mai mari decat la cei care nu le-au montat”.
 Unii detinatori de repartitoare platesc si cu 50 la suta mai mult pentru caldura la acelasi confort termic. In cazul in care reduc consumul si confortul din locuinta, facturile pot fi egale sau mai mari cu 10 – 20 la suta decat cei din blocurile care au doar contorul comun.
 Dorina Lupse, presedintele ULALA: “Problema e ca unii locatari, in principal pensionarii, opresc complet caldura sau lasa robinetii deschisi pentru un minim de confort, iar factura emisa pentru contorul de la bransamentul blocului se imparte doar la cei care incalzesc locuintele, astfel ca uneori acestia ajung sa scoata din buzunar sume foarte mari”.
 Ioana Vasil, locatara cartier Faleza Sud: “Iarna plateam 450 de lei pentru caldura la doua camere, iar la blocul vecin, unde nu exista repartitoare si apartamentele au aceeasi marime, factura maxima era de 300 de lei. Asta in conditiile in care noi aveam 21 de grade in casa iar locatarii de la blocul vecin aveau 24 sau 25 si stateau cu geamurile deschise”.
 O alta nemultumire a celor cu repartitoare este aceea ca platesc un abonament lunar de un euro, in medie, pentru fiecare calorifer din locuinta, pentru citirea aparatelor, in oras existand trei firme care au incheiat cotracte pentru aceste servicii.
 Mai este si problema facturii la gaz: cei care inchid caloriferele se incalzesc cu aragazul, dar pe banii vecinilor, pentru ca factura se imparte la numarul de persoane din bloc, fiind un singur contor de gaz.
 Potrivit Dorinei Lupse, numarul celor care ar renunta la repartitoare ar fi mult mai mare “daca firmele care le-au montat nu ar fi avut grija sa incheie contractele de servicii pe perioade foarte lungi”.
 Conform informatiilor ULALA, anul trecut aveau repartitoare de costuri 38 la suta din cele peste 2730 de blocuri si alte imobile racordate la sistemul centralizat de incalzire, estimandu-se ca procentul a ajuns sub 35, ceea ce ar insemna ca locatarii din aproximativ 80 de imobile au renuntat la repartitoare.
 
Pe acest blog am abordat de-a lungul timpului de foarte multe ori aceasta problema. Unii s-au trezit acum, brusc.

5 comentarii :

Mi se pare incorect din partea ULALA sa deinformeze proprietarii cu prvire la utilitatea repartitoarelor , pentru ca ei au fost cei care ne-au convins ca aceste repartitoare ne duc la o economie de 30-40%, iar acum au intors placa. De ce nu se explica oamenilor pe intelesul lor ca nu pot face comparatii intre doua blocuri numai pe baza a doua apartamente . Pt a face comparatie trebiue sa vezi si facturile celor doua blocuri, adica consumul efectiv de Gcal. Sigur cei care nu au repartitoare nu opresc caldura si au aceeasi temperatura mereu in apartament, iar cei cu repartitoare le inchid de tot , unii nu le deschid toata iarna, dar se incalzesc cu gaz , pe seama vecinilor. Sigur la cei fara repartitoare consumul se imparte la toti , iar la cei cu repartitoare se imparte dupa cit a consumat fiecare, deci la un nr egal de Gcal la cele doua blocuri , cei fara repartitoare vor plati o suma mai mica (300 ex din reportaj) , iar cei cu repartitoare vor plati mai mult daca au lasat repartitoarele deschise tot timpul pentru acelasi confort , dar vor plati mai putin cei care au inchis repartitoarele . Da este ideal sa ai 22 grade in casa tot timpul , si sa plateasca toti la fel , dar nu toti au acei bani ca sa plateasca caldura fara repartitoare si sa stea cu geamurile deschise ca asta inseamna o risipa de caldura pe care tot ei o platesc, dar sint multumiti ca nu plateste mai mult decit vecinul. Deci prin desfiintarea repartitoarelor ii obliga si pe cei care nu isi permit sa plateasca sa aiba caldura si sa plateasca acei 300 de lei sau cit va fi , dar ei nu-i vor avea si asa vor ramine in restanta. Ideal este ca tu sa poti sa-ti gestionezi consumul dupa bugetul tau si nu dupa potenta vecinilor. Ar trebui ca fiecare sa aiba ceas la gaz si atunci nu mai poti fura gazul vecinului, iar partea cu plata citirilor pt repartitoare este intradevar prea mare si faptul ca formula de impartire a incalziri pe apartamente , dupa repartitoare este sofisticata si nu este explicata de cele trei firme , duce la banuieli gratuite, asta este o mare vina a lor.

La montare, repartitoarele pareau varianta cea mai buna pentru gestionarea, dupa posibilitati, a caldurii. Din pacate datorita situatie fianciare, tot mai grea, oamenii au trecut in extrema, au inchis de tot caldura, in defavoarea celorlati vecini. Varianta ideala ar fi fost ca repartitorul sa nu te lase sa reduci caldura la mai putin de 15-17 grade, atunci se pastra o temperature cat de cat constanta in bloc si reduceai o parte din factura, fara a impacta atat de puternic factura celorlalti. Dar la noi,, din pacate, totul este dus in extreme.

Super comentariu, dar sa nu uitam ca acesti zisi aparatori ai asociatiilor de proprietari din banii carora huzuresc nu au luat nicio atitudine, inca le-au promovat ....si acuma inca ni se spune ca pana in 2016 repartitoarele vor fi obligatorii.Ce atitudine au luat in privinta incheierii contractelor pe termene lungi. Care a fost reactia lor fata de ordinul ANRSC 343, pe care il laudau, bun matematic dar rupt de realitate, ca de fapt ne "furam"intre noi.Ca robinetii termostatatii sunt marea vina, ar trebui sa nu-i poti inchide, iar temperatura minima sa fie 16 grade si nu 6. Cand au explicat vreodata oamenilor ca incalzirea nu este destinata doar oamenilor ci si constructiei care se degradeaza in timp ? Cand au explicat vreodata oamenilor diferenta dintre A NU RISIPI SI A ECONOMISII?

S-a uitat destul de repede că la începuturi când au apărut aceste repartitoare de costuri la încălzire exista obligativitatea prestatorilor de servicii din domeniu odată cu montarea acestor repartitoare să monteze și ventilele automate din subsol de pe fiecare coloana pentru a evita dezechilibrul hidraulic. Dar acelea costau prea mult, iar șmecherii din domeniu au montat repartitoarele pe repede înainte ca să le meargă afacerea, nu a contat ce se va întămpla.

Propunem să ne aducem aminte de ședințele de la Sindicate cînd ne puteam întâlni cu reprezentanții societăților prestatoare cu care ne lovim în activitatea noastră și puteam ridica problemele cu care ne confruntăm. De ce nu se mai țin asemenea ședințe?...oare credibilitatea uniunilor lasă de dorit?

Trimiteți un comentariu