4 ianuarie 2010

Boboteaza

Boboteaza încheie ciclul sărbătorilor de iarnă şi cuprinde motive specifice tuturor sărbătorilor de Crăciun. Apa sfinţită luată acum se spune că are puteri miraculoase, iar tot acum se deschide cerul şi vorbesc animalele.
Obiceiuri şi superstiţii
Bobotează (Iordanul) - 6 ianuarie: la Bobotează nu se spăla rufe, apa sfinţită luată acum are puteri miraculoase, ea nu se strică niciodată. La Bobotează se sfinţesc toate apele, iar preotul se duce la o apă unde va arunca crucea. Mai mulţi bărbaţi se aruncă în apă că să o aducă înapoi, iar cel care va scoate crucea din apă va avea noroc tot anul.
Iordănitul femeilor: în satele din nordul ţării, pe vremuri, femeile se adunau în grupuri mari acasă la cineva şi duceau alimente şi băutură. După ce serveau masă, ele cântau şi jucau toată noaptea. Dimineaţă ieşeau pe stradă şi luau pe sus bărbaţii care apăreau întâmplător pe drum, îi luau cu forţă la râu ameninţându-i cu aruncatul în apă. Tot acum, în unele regiuni, avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite prin udarea cu apă din fântână sau dintr-un râu. În noaptea de Bobotează, tinerele feţe îşi visează ursitul. Ele îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi o bucăţică de busuioc; busuioc se pune şi sub pernă
Peste aceste obiceiuri creştine de sfinţire a apelor sau de scufundare a crucii s-au suprapus şi multe practici păgâne, cum ar fi afumarea grajdurilor şi a vitelor pentru alungarea duhurilor rele din acestea, aprinderea focurilor pe câmp. Toate acestea au în general un rol de curăţire şi de îndepărtare a răului. Bătrânii cred că de Bobotează se deschid cerurile şi îngerul păzitor le spune feţelor de măritat şi băieţilor de însurat încotro va fi norocul lor. Dacă dimineaţă, înainte de sfinţirea apei, un băiat sau o faţă alunecă şi cade, se crede că respectivul sau respectivă se va căsători în acel an.
Starea vremii căpăta în context semnificaţii magice. în ziua de Bobotează se fac previziuni meteorologice: de va bate crivăţul, anul va fi rodnic. Dacă pomii sunt îmbrăcaţi în promoroacă, va fi belşug şi sănătate. în această zi, se fac cruci de gheaţă şi dacă se topesc, atunci va fi un an foarte îmbelşugat.
Vânătorii au şi ei credinţele lor pentru această zi. Cel care înmoaie primul ţeava puştii în apa abia sfinţită va ochi fără greşeală şi va avea mult noroc la vânat întregul an.
Mâncărurile tradiţionale pentru această zi sunt: piftia şi grâul fiert, iar băutură: vinul roşu.