1 octombrie 2010

Și aici sunt tot banii dumneavoastră

De la 1 octombrie 2010, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) introduce rovinieta electronică. Poate fi cumpărată de la benzinării și oficiile poștale. Tarifele rovinietei ramân neschimbate, iar cele achiziționate deja își mențin valabilitatea până la data expirării.
Prin introducerea în calculator a numărului de înmatriculare al mașinii, tipul autovehiculului și a perioadei de valabilitate, sistemul generează toate datele de identificare, categoria vehiculului și numele proprietarului. Datele sunt înregistrate automat în baza de date centrală CESTRIM (Centrul de Studii Tehnice, Rutiere si Informatică) și este păstrată pe toată perioada de valabilitate pentru care a fost achitat tariful de utilizare.
Controlul rovinietei se face fie automat, camerele video (puncte fixe) înregistrează și apoi verifică numărul mașinii în baza de date CESTRIM, fie în trafic, de către echipele de controlori. Dacă numărul mașinii nu este găsit în baza de date CESTRIM este apelată baza de date a Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor pentru identificarea contravenientului. Toate operațiunile au loc online, în doar câteva secunde. O  
să vă dați seama ca ați fost filmați, înregistrați, verificați și ... amendați, doar la primirea, prin poștă, a înștiințării pentru plată a amenzii. Din nou carul este înaintea boilor. Nu ar trebui mai întâi să avem șosele? Și veșnica întrebare în românica: oare cine este în spatele grabei?