20 noiembrie 2012

Black Friday - ziua păcălelilor?


Au mai rămas câteva ore până la startul Black Friday. Înainte de a dormi în fața magazinelor, așa cum fac americanii, românii ar trebui să cunoască felul în care se procedează în cazul reducerilor Black Friday.
 
Întrebarea este: sunt aceste prețuri cu adevărat reduse sau sunt o simplă păcăleală?

Nimeni nu se întreabă ,,de unde fac magazinele reducerile de până la 50%?”. Să explicăm puțin cum funcționează o afacere pentru cei care nu cunosc sistemul: ca proprietar, cumperi un produs de la producător cu prețul X; tu ca să ai profit, o să modifici prețul X, punându-i un adaos comercial. Deci, dacă proprietarul a cumpărat un produs la pretul X, cum poate el să îl vândă cu 50% reducere?

Iată câteva metode aplicate de reaileri din România pentru reduceri:

1. Înainte cu o anumită perioadă de Black Friday măresc artificial prețurile produselor. Motivul? Simplu: toată lumea așteaptă Black Friday și nu cumpără nimic înainte de eveniment. Astfel,retailerul poate să facă această modificare pentru că oricum o să compenseze în ziua Black Friday cu încasări și profituri substanțiale. Astfel că, în ziua de Black Friday, prețurile care au fost ,,mărite artificial”, revin la prețul lor inițial dar acum sunt cu pancarta de reducere în față. Cumpărătorul are impresia că a făcut o afacere bună, dar în realitate a cumpărat același produs la același preț de acum ceva timp.

2. Produsele care nu mai sunt de actualitate, care au rămas pe stoc și nu le mai cumpăra nimeni sunt promovate intens, pentru că românii se află sub ,,vraja reducerilor” și cumpără până nu mai știu nici ei ce cumpără. În această perioadă se cumpără doar ca să fie cât mai multe produse cumpărate de Black Friday.

Așadar, românii dornici de cumpărături de Black Friday sunt sfătuiți să fie prudenți, deoarece nu vor face economie, ci vor cumpăra la preț normal produsele, iar singurele produse reduse vor fi acelea din sezoanele trecute.
 
Autor: Manuela Macoveanu

Eficientizarea consumului de energie

In timpul iernii, una dintre problemele care apar in cadrul facturilor unei gospodarii este cea legata de costul incalzirii. Fie ca ai un sistem centralizat de incalzire, cu ajutorul unei centrale de apartament, fie ca paltesti separat incalzirea si apa calda, cateva modificari la nivelul consumului te vor ajuta sa faci costurile mai suportabile.
Incepe prin a eficientiza consumul de caldura in calorifere. Instaleaza robinete termostatice la fiecare calorifer si seteaza temperatura in functie de fiecare camera. Daca ai o casa mare, e posibil ca nu toate camerele sa fie folosite si ocupate in acelasi mod, deci nu ai nevoie sa le tii incalzite la aceeasi temperatura. Unele pot fi mentinute la o cota de intretinere, suficienta pentru a proteja constructia si a feri instalatia de inghet, dar consumand energie mult mai putina decat cele in care locuiesti in permanenta. Pentru o casa obisnuita, in care ai o centrala termica, poti instala un termostat in living, acesta avand sarcina de a controla temperatura agentului termic din centrala in functie de temperatura pe care o doresti in casa. Mai mult, poti folosi un termostat cu temporizare, pentru a cobori

 
Articol preluat din Misiunea casa