15 martie 2011

Echitatea 343

Cele de mai jos au fost extrase din ordinul echităţii 343, și în continuare vom enumera câteva probleme reale, pe care probabil le-aţi întâlnit şi dumneavostră.
Art. 2. Prezenta Normă – tehnică a fost elaborată pe baza următoarelor principii:
a) asigurarea unei repartizări echitabile a energiei termice înregistrate de contorul de la
branşament între proprietarii din condominiu;
b) "beneficiarul plăteşte" – proprietarul care beneficiază direct ori indirect, individual sau
colectiv de energia termică consumată în condominiu, trebuie să participe cu o cotă parte la achitarea acesteia;
c) protecţiei consumatorilor din condominiu;
d) răspunderii la cerinţele şi necesităţile de interes şi utilitate publică;
e) utilizării eficiente a resurselor energetice;
f) transparenţei modului de repartizare a energiei termice între proprietarii condominiului.
- Denaturarea rolului robinetului termostatat și a  repartitorului din instrumente care să ajute la evitarea risipei în zilele mai călduroase şi menţinerea unei temperaturi constante în apartament, într-unul al sărăciei care ajută doar la diminuarea facturilor la încălzire, prin închiderea robinetului.
- Apariția mucegaiului în zonele de contact a pereţilor comuni cu pereții apartamentelor în care căldura este oprită.
- Creșterea valorică a facturilor de gaz pe perioada iernii, prin incălzirea locuințelor de către unii locatari cu focul de la aragaz, astfel ei reușesc să aibă costuri mai mici la încălzire, dar plata gazului fiind la comun este suportată de către toţi locatarii de pe scara blocului.
- Costuri mai mari şi căldura mai puţină, pentru cei care au alături "vecini economi", prin transferul termic de la apartamentele încălzite spre cele reci, asta apropo de principiul “beneficiarul plătește”.
- Și nu în ultimul rând intrarea cu”bocancii” în proprietatea noastră , prin modificarea clauzelor din contractul comercial încheiat cu firma prestatoare de serviciu citire –calcul, fără ca noi beneficiarii să putem avea ceva de spus. Din punctul nostru de vedere transferarea consumului de pe partea individuală pe partea comună, nu duce decat la aberații de repartiție a costurilor,repartiția pe partea comună se poate face fără montare de repartitor.
Oare la baza elaborării legilor, ordinelor de tot felul sau normelor metodologice nu ar trebui sa stea realitatea şi nu principiile? Sau legile sunt facute să iasă la număr, fără a urmării repercusiunile lor in realitate.