11 decembrie 2009

Repartitorul inamic public?

A venit frigul, caloriferele sunt calde, contorul de la încălzire se învârte iar locatarii încep să scoată bani din buzunar – confortul se plăteşte. Acum încep problemele, discuţiile despre preţul gigacaloriei, despre valoarea facturii de la încălzire, despre utilitatea repartitoarelor etc. Reprezentanţii ULALA s-au gândit să dea apă la moară celor care sunt nemulţumiţi de sumele plătite pentru căldură, afirmând în ziarul Adevărul de seară din data de 12.11.2009 că locatarii de la bloc care au montate repartitoare de costuri pe calorifere vor plăti încălzirea locuinţei dublu faţă de cei fără repartitoare, făcând consideraţia că unii sunt fraieri, iar ceilalţi deştepţi.
Asemenea afirmaţii fără argumente, calcule concrete (nu este prima dată) sunt jenante, în special atunci când sunt făcute tocmai de cei care ani de zile le-au promovat ca soluţia salvatoare pentru a nu ne debranşa în masă de la încălzirea centralizată din cauza costurilor ridicate ale energiei termice.
Cum să aprob asemenea afirmaţii când la blocul meu, care are repartitoare, am plătit pe luna octombrie o factură la încălzire în valoare de 695 lei, iar un bloc fără repartitoare a avut o factură in valoare de 2202 lei, concluzia fiind că pe timp călduros nu am aruncat banii pe geam. Pe lângă acest argument concret pe perioada de iarnă octombrie 2008 – aprilie 2009 am făcut un calcul paralel, repartizând valoarea facturii pe metrul pătrat util al fiecărui apartament, iar concluzia a fost că pe varianta repartitoare s-au făcut reduceri de costuri între 10 – 60 % / apt.
NU e vina repartitoarelor că sistemul centralizat de încălzire e VARZĂ, ci a uzurii fizice şi morale a instalaţiilor şi echipamentelor, a existenţei pierderilor mari în producţie şi distribuţie. Aceşti factori duc la scăderea calităţii serviciilor şi la creşterea facturii pentru populaţie.
Repartitorul pur si simplu este un numărător, care contorizează mai repede, mai încet sau chiar deloc, în funcţie de temperatura caloriferului şi a interiorului unde este instalat. Nu este programabil. Este un index, iar robinetul termostatat are rolul de a acţiona în funcţie de temperatura pe care o dorim.
Acest sistem nu rezolvă pierderile regiilor de termoficare, ci veşnicele discuţii între vecini - unul vrea căldură în casă încă din octombrie, altul să nu aibă căldură în calorifere până în decembrie şi chiar după aceea vrea să stea la 15 grade.
Problema nu este sistemul în sine, ci blocul in care locuim deoarece nu este izolat, instalaţia internă este veche cu depuneri semnificative pe pereţii interiori, de abia mai trece agentul termic, şi nu în ultimul rând modul extremist din diferite motive, de a închide caloriferele din încăperile în care nu stăm când afară crapă pietrele de frig, în acest mod apărând depuneri de mucegai care ne distrug blocul.