8 octombrie 2014

Prevenirea răcelii şi gripei în sezonul rece

Generalităţi

Prevenirea gripei si a racelii ar trebui sa fie o prioritate inainte de debutul sezonului in care infectiile respiratorii declanseaza epidemii in toate colturile lumii.
Cateva masuri de prevenire utile, vaccinarea antigripala si recunoasterea timpurile a simptomatologiei specifice va ajuta sa va reduceti considerabil riscul imbolnavirii de gripa si raceala, precum si de aparitie a complicatiilor.

Manifestările răcelii şi gripei

In fiecare an, miliarde de oameni se imbolnavesc de gripa si raceala la nivel mondial, in special in intervalul cuprins intre lunile decembrie si februarie. Nu de putine ori, sezonul imbolnavirilor se extinde din luna octombrie pana in luna aprilie.
Virusurile sunt raspandite in mediul inconjurator atat prin particule invizibile emise in atmosfera de o persoana bolnava prin stranut sau tuse, cat si prin atingerea suprafetelor cu mainile contaminate. Odata ajuns in organism, virusul se deplaseaza in zona din spatele nasului (rinofaringe) si se ataseaza de vegetatiile adenoide, unde incepe sa se reproduca.
In 10-12 ore, organismul incearca sa se apere, producand secretii ale glandelor mucoase si declansand tusea si stranutul. Simptomele se agraveaza in primele 48 de ore, apoi incep sa se amelioreze. Majoritatea racelilor dureaza circa o saptamana, cu exceptia celor mai grave, care pot persista pana la doua-trei saptamani.
Gripa este cauzata de virusul influenza, debuteaza mai brusc decat raceala comuna, iar simptomele sunt mai accentuate, persistand intre 3 si 5 zile. Se instaleaza febra ridicata, oboseala accentuata, durerile musculare si tusea uscata. Migrenele si frisoanele sunt mai frecvente, la fel si iritatiile gatului si secretiile nazale.
Virusurile racelii comune si ale gripei se raspandesc in mod similar si pot fi contactate foarte usor pe tot parcursul anotimpului rece.

Prevenirea răcelii şi gripei

Epidemiile gripale sunt o amenintare reala in fiecare an, insa din fericire exista numeroase cai prin care va puteti proteja de imbolnavire:

Folosirea centralelor termice pentru o factură mai mică la încălzire

Verificările tehnice periodice (VTP), folosirea corectă a echipamentelor şi reviziile centralei termice din locuință asigură un randament ridicat și duc la un consum și o factură mai reduse la încălzire.

Pe lângă acestea, există câteva măsuri simple ce pot ajuta la reducerea costurilor pentru încălzirea locuinţei atunci când este folosită o centrală termică.

Printre acestea se numără verificarea ca radiatoarele să nu fie acoperite cu obiecte ce pot bloca schimbul de căldură şi izolarea geamurilor, uşilor şi chiar a pereţilor, acestea fiind sursa celor mai mari pierderi de căldură din locuinţă.

De asemenea, menţinerea unei temperaturi constante în camere, în jurul valorii de 21 grade C, este importantă, alături de folosirea de dispozitive de reglare (crono-termostate) ce pot aduce economii considerabile prin programarea funcţionării centralei termice.

Și efectuarea verificării tehnice periodice obligatorii la timp şi a activităţilor de mentenanţă sunt