10 ianuarie 2011

Coplata

De anul acesta (2011), serviciile medicale de stat nu mai sunt gratuite (până acuma au fost ? teoretic da, practic știm cu toții). Este vorba de introducerea sistemului de coplată, prin tichetul moderator pentru sănătate. Pacienții vor plăti consultațiile, investigațiile și spitalizarea până la o suma cumulată a bonurilor de 600 lei. Peste această sumă, consultațiile, analizele și spitalizările vor fi gratuite. Această coplată va ajuta la supraviețuirea sistemului medical atât cât se mai poate, zic ... “specialiștii”. Dar ce vor face pacienții care nu-și permit să plătească? Sau asta e problema lor personală, nu a sistemului!
De ce coplata se aplică tot pentru mine, respectiv ceilalți 4-5 milioane de plătitori de CASS? Nu merg 1-2 ani la medic, iar când sunt nevoit să merg (din motive medicale bineînţeles) trebuie să-mi aduc "contribuţia personală la plata serviciilor medicale,... în momentul utilizării efective a acestora ". Faptul că plătesc CASS nu este o contribuţie personală, este prin....virament, nu ? DA, au dreptate, nu procedez corect. Altă greşeală pe care o fac este că "virez contribuţia " în fiecare lună şi nu la utilizarea efectivă a serviciilor (atunci nu aş mai vira nimic vreo 2 ani). Probabil trebuie "să simţi efectiv că dai banul din mână" pentru a beneficia de asistenţa medicală (gratuită).
Din cei aproximativ 18.500.000 de asiguraţi (platitori şi neplătitori de CASS), aproximativ 8.000.000 vor fi scutiţi de coplată sau aceasta se va face din alte surse (bugetul de stat), din banii mei şi ai altora viraţi lună de lună. Nu am nimic împotrivă, am înţeles, CASS-ul acesta este un fel de "întrajutorare între generaţii". Eu plătesc pentru părinţii mei şi pentru copilul meu, iar daca vreau să beneficiez şi eu de asistență medicală, alţi bani ...altă distracţie.