24 februarie 2010

CET un rău necesar !?!

Centrala de apartament sau încălzire centrală? Iată o întrebare pe care mulţi oameni şi-o pun în fiecare vară, atunci când începe "sezonul debranşărilor".
Dacă până acum centralele de apartament păreau o investiţie care asigură, în timp, costuri mai mici la încălzire, noile prognoze arată că în viitor preţul gazului metan va creşte mult, iar posesorii centralelor de apartament ar putea ajunge să plătească mai mult decât cei care primesc căldura de la CET, urmărind evoluţia preţului gigacaloriei şi a preţului gazului.
Unii proprietari s-au debranşat şi au trecut la centrale proprii pe gaz. Cred că soluţia cea mai bună ar fi ca toţi locatarii blocului să renunţe la încălzirea centrală şi nu numai unele apartamente, altfel eficienţa nu va fi maximă.
Din păcate, în condiţiile actuale de funcţionare este evident că lumea şi-a pierdut încrederea în sistemul centralizat. Încălzirea centrală este un instrument important pentru a lupta împotriva poluării mediului. Încălzirea centrală mai are un avantaj major şi anume folosirea mai multor combustibili de către CET: gaz, cărbune, gunoi menajer, lemn, iar în caz de criză sau de creştere a preţurilor unor combustibili, se pot găsi alte resurse şi astfel se vor putea menţine preţurile la nivel minim. Pe de altă parte, cea mai curată şi mai sigură formă de alimentare cu energie termică pentru aglomerările urbane este din reţeaua de termoficare, fără dezavantajele instalaţiilor proprii de încălzire. Nu există pericolul de a se produce explozii în locuinţe, nu se produc intoxicări cu gaze sau monoxid de carbon şi nu există obligativitatea consumatorului de a efectua verificări periodice.
Bineînţeles că fiecare îşi alege variantă care crede că îl avantajează, noi ne-am exprimat doar o părere.