11 noiembrie 2010

CTP în luptă cu infractorii

Se ia un elev, venind de la meditaţii şi se pune pe tramvai pe ruta UTA-Alfa în jurul orei 18. Pe lângă elev, în acelaşi tramvai se adaugă controlorii de bilete şi abonamente. Întâmplarea face ca, spre ghinionul lui, elevul să-şi uite abonamentul acasă. Şi-a dat seama de acest lucru căutând după abonament în rucsac, la solicitarea controlorilor. Pentru că dacă şi-ar fi dat seama mai din timp cu siguranţă şi-ar fi luat bilet.
La constatarea acestei grave infracțiuni, controlorii au acţionat în consecinţă, dând jos din tramvai periculosul personaj, în vârstă de 13 ani, poftindu-l să-şi continue restul drumului pe jos. Pe întuneric, într-o zonă destul de periculoasă și ”colorată”, la o distanţă mare de casă (cam 20 de minute). Vă imaginați ce a fost în sufletul și mintea părinților când au văzut că odrasla întârzie atâta de la școală. Dar ce-o fi fost în mintea ”vajnicilor” controlori CTP? Probabil un mare vid. În cel mai rău caz, controlorii ar fi putut să-i rețină carnetul de elev, pe care micul terorist l-a prezentat, urmând ca a doua zi, părinţii să facă dovada existenţei abonamentului. Asta dacă CTP-iștii ar fi avut ceva între cele două urechi.
E destul de interesant faptul că aceşti controlori devin bravi apărători ai legii doar în faţa unor călători vulnerabili, dezumflându-se în faţa persoanelor colorate, cu vocabular la fel.
Ne considerăm ţară civilizată şi totuşi facem posibile astfel de gesturi iresponsabile. Sigur, se înţelege că există anumite proceduri care trebuie respectate, dar, ca oameni, se presupune că ne putem folosi raţiunea atunci când situaţia o cere şi nu acţionăm ca roboţii, fără să luăm toţi factorii în considerare. Vă dați seama că dacă elevul pățea ceva, părinții mureau cu CTP-ul de gât. Dacă tot au pus niște neaveniți să controleze biletele și abonamentele – recent scumpite – ar trebui măcar să-i instruiască pe aceștia ce să facă în toate situațiile.
Dar ce să te aștepți de la niște amețiți care au bulversat tot transportul în comun din oraș? Și asta, bineînțeles, doar în folosul nostru, al cetățenilor. Poate îi învață nemții care au evaluat transportul din Arad și cum se controlează biletele.