27 aprilie 2010

Ne-am înecat?

Sistemul de depozitare a gunoiului menajer pe platforme gospodăreşti a fost introdus pentru prima dată în urmă cu 4 ani în cartierele Alfa şi Confecţii. Şi cum acesta şi-a demonstrat eficienţa, extinderea la nivelul întregului municipiu a fost solicitată şi de cetăţenii din celelalte cartiere.
Mulţi arădeni au suferit în urma demolării garajelor pe locul cărora urmau să fie amenajate platformele, dar s-a demonstrat că soluţia a fost gândită în folosul comunităţii, a civilizării urbei, aşa că pagubiţii au acceptat decizia.
Aceste platforme ne-au scăpat de aspectul deplorabil de la marginea drumurilor, cu acele containere pline, cu capacele deschise şi roiuri de muşte adulmecând sau nişte picioare în aer, ale căror proprietari aveau capul printre cojile de cartofi. Aceleaşi containere reprezentau şi un real pericol pentru şoferi şi biciclişti.
Dar, ca de obicei, noi românii ne ţinem cu îndârjire de tradiţiile noastre milenare. „ Ne-am înecat ca ţiganul (rromul) la mal” – se potriveşte foarte bine şi în acest caz.
De ce zicem asta? Păi, aceste platforme au fost în aşa fel concepute ca să poată fi întreţinute şi igienizate pentru a nu deveni un focar de infecţie. Aşa încât în perimetrul construit s-a făcut o mică gură de scurgere spre canalul stradal a apei care trebuia să provină, în mare parte, de la igienizarea containerelor.
Într-adevăr, de măturat se mai mătură din când în când (apropo, oare pentru câte astfel de acţiuni pe lună plăteşte Primaria prestatorului?), dar igienizarea prin spălare nu se face.

Şi încă situaţia de mai sus e una fericită, apa care se vede fiind de la o ploaie salvatoare...
E foarte adevărat că mulţi dintre semenii noştri nu stau bine la capitolul ecologie, simţ gospodăresc, respect sau chiar bun simţ. Asta una la mînă. Dar îi avem şi pe veşnicii căutători de „comori” care scot şi sparg pungile şi împrăştie mizeria peste tot. Nu-i putem vâna şi nici nu putem pune câte un gardian la fiecare platformă. În cazul ăsta poate ar trebui să vedem ce containere folosesc alţii.
În final o recomandare pentru edili: înotaţi, înotaţi, că direcţia e bună. Trebuie doar să ajungeţi la mal.