24 ianuarie 2016

Înlocuirea caloriferului

Chiar daca vara sau sezonul cald este mai potrivit pentru executia lucrarilor in domeniul instalatiilor de incalzire si preparare apa calda, poate ca acum, in sezonul rece, avem tot timpul pentru a pune la punct planurile pentru proiectele din urmatorul an, fie ca avem o casa in constructie, fie ca dorim sa inlocuim sau imbunatatim modul de functionare al instalatiilor termice.

Exista situatii cand se impune interventia pe instalatiile de incalzire existente, cu precadere la locuintele aflate in blocuri. Mare parte din acestea sunt realizate acum multi ani, utilizand solutii şi materialele de la acea vreme, nu intotdeauna avand o calitate ridicata. Daca ne referim la instalatiile din blocuri, principalele elemente ale instalatiei sunt traseele de tur-retur, corpurile de incalzire (caloriferele), robinetele aflate peste acestea şi elementele de imbinare ale tevilor (fitingurile).
Atunci cand este o problema cu incalzirea locuintei, primul element asupra caruia ne indreptam este corpul de incalzire – caloriferul. Constatam ca este partial incalzit, rece sau uneori poate sa prezinte scurgeri de apa. De multe ori nu el este elementul vinovat pentru lipsa caldurii in casa, dar atunci cand este subdimensionat, colmatat sau fisurat/spart nu avem decat sa intervenim asupra lui.
Colmatarea se poate rezolva in majoritatea cazurilor prin realizarea unor operatiuni de curatare şi spalare interioara, pentru inceput cu apa apoi cu ajutorul unor solutii chimice care sa indeparteze depunerile şi sa permit un transfer termic optim. Avand in vedere utilizarea solutiilor chimice, operatiunea se va efectua numai de persoane abilitate şi in spatii tehnice specializate.
Subdimensionarea sau deteriorarea caloriferelor se rezolva prin inlocuirea efectiva dar numai dupa un calcul atent al puterii necesare.



misiuneacasa.ro