19 noiembrie 2009

Termopane şi condens

Apariţia de condens pe foaia de sticlă din interior se produce atunci când există o umiditate ridicată a aerului din incintă, iar suprafaţa sticlei la interior este „rece”. Formarea condensului pe partea interioară a geamului are loc în următoarele situaţii:
• Existenţa surselor generatoare de vapori: activităţi casnice, baie, bucătărie, etc. (într-o incintă standard, cu 4 persoane, aerul este alimentat cu o cantitate de vapori de până la 3 litri/zi).
• Prepararea zilnică a hranei (utilizarea aragazului) generează o cantitate de abur de până la 2 litri /zi.
• Eliminarea prin respiraţie a unei cantităţi suplimentare de vapori determină o creştere a umidităţii, ce are ca rezultat formarea de condens, mai ales în timpul sezonului rece. Într-un spaţiu interior standard, vaporii rezultaţi prin respiraţie alimentează zilnic aerul din interior cu 1-2 litri apă.
• De asemenea, prezenţa plantelor ornamentale, amplasarea necorespunzătoare a surselor de încălzire şi a glafurilor, opturarea circulaţiei aerului prin draperii sau jaluzele şi punţile termice reprezintă alţi factori care contribuie la apariţia condensului.
o Totodată apariţia condensului apare dacă există doi pereţi exteriori sau peretele exterior este din prefabricat.
o Fenomenul de condens apare atunci când aerul din interior este saturat cu vapori, cantitate ce poate fi absorbită de un volum de aer fiind dependentă de temperatură (respectiv amenajări interioare). (cu sprijinul Antocasian srl)

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu