În vremurile noastre, aproape că nu este om să plece de acasă fără să urmărească buletinul meteo: dacă prezentatorul anunţă ploaie, cauţi umbrela, daca sunt “minus grade”, mai iei o haină în plus.
În mediu rural nu meteorologii sunt stăpânii vremii, ci ţăranii. Ei nu au nevoie nici de cărţi astronomice, nici de barometre ori termometre. Asta pentru că au învăţat să citească semnele de pe cer, dar şi de pe pamânt.
Luna februarie, debuteaza în calendarul popular, sub auspiciile ursului meteorolog, ziua de 2 februarie fiind cunoscută sub denumirea de ZIUA URSULUI.
În mitologia populară se crede că, ursul deşteptându-se din somnul său de peste iarnă, iese din vizuină şi prinde a juca jur împrejur, a se desfăta prin neaua dinaintea vizuinii sale. Şi dacă în această zi e senin şi soare şi ursul îşi vede umbra, atunci se bagă iarăşi în peştera sa şi mai doarme încă 40 de zile, prevestind o iarnă lungă. Dacă afară nu e soare şi ursul nu-şi vede umbra, atunci nu se mai intră în vizuină, ci rămâne afară prevestind prin aceasta că iarna va înceta, iar timpul va fi frumos şi călduros, mai pe scurt că va veni primăvara.
Ţăranii fac adevărate prognoze asupra mersului timpului, în funcţie de felul în care este vremea în această zi, deoarece ei consideră că “ e ziua când se întâlneşte iarna cu primăvara”.
Dacă în această zi este senin, cald şi frumos, atunci vara va fi caldă şi îmbelşugată.
Dacă este frig, posomorât, ninsoare sau chiar viscol, vara va fi răcoroasă şi neroditoare.
Parcă le-am da mai multă crezare decât buletinelor meteo oficiale, care prognozau pentru ianuarie o vreme caldă cu temperatura de pâna la 15 grade şi aţi vazut cum a fost. Deci mai bine ne întoarcem la urs şi la porcul cu paiu-n gură. Fără supărare...
3 comentarii :
Fara suparare, dar noi nu mai vrem frig, se poate trata cu ursul sa nu iasa din vizuina?
Dupa cum a fost vremea astazi cred ca nu putem trata, deoarece l-au mituit cei de la CET.
Dupa cum a fost vremea astazi cred ca nu putem trata, deoarece l-au mituit cei de la CET.
Trimiteți un comentariu