20 martie 2010

22 Martie - Ziua apei

Fiind Ziua Mondiala a Apei pe 22 Martie, ne-am gandit să scriem şi noi ceva despre....APĂ.
Ştiţi care este definiţia apei în DEX ? Apă = lichid inodor, insipid şi incolor - pare ceva banal, nu? Faptul că ea curge la robinet, cade din cer şi se poate cumpăra din orice magazin ... ne face să o privim cu oarecare nepăsare, să o folosim ca pe un lucru căruia nu-i dăm prea mare importanţă.
Dar când ne gândim că: o bem, o folosim la gătit, ne spălăm cu ea sau că ... suntem alcătuiţi în mare măsură din apă, dintr-o dată devine ceva foarte preţios, ceva vital.
Ne bucurăm de beneficiile apei potabile şi o folosim la maximum, dar atenţie! apa potabilă este o resursă, care la un moment dat se va epuiza. Spre deosebire de alte resurse

pe care teoretic le putem reface, cantitatea de apă nu poate fi influenţată. Putem doar să-i alterăm calitatea şi o facem din plin prin acţiunile noastre zilnice.
Deşi ni se pare ca pe pământ este destulă apă pentru toţi, pentru prezent şi viitor, la o privire mai atentă vedem că ea este adesea în locul nepotrivit, la timpul nepotrivit, în forma nepotrivită sau cantitatea nepotrivită pentru necesităţile noastre actuale.
Cu atâtea nevoi umane în care apa se dovedeşte de neînlocuit, preocuparea pentru asigurarea ei este firească. Savanţii promovează tot felul de „metode hi-tech” pentru a rezolva această problemă, dar unele dintre ele o să rămână la faza de „fantezie ştiinţifică”.
Până se vor găsi soluţii, pe scară largă, pentru reducerea risipei de apă potabilă, sau pentru înlocuirea ei, din alte surse, să încercăm fiecare dintre noi să găsim soluţii „în ograda noastră”. Să nu spunem: ei, parcă contează ce consum eu sau cum o poluez eu, o singură persoană! Contează! Dezinteresul şi iresponsabilitatea fiecărei persoane a contribuit la apariţia problemei, deci vina este a noastră a tuturor. Aşa că tot de noi depinde ca în viitor urmaşii noştri să se bucure de beneficiile apei. Măcar atât le datorăm.
Hai că mi s-a făcut sete. Mă duc să beau un pahar de degarbogazificată parţial, mulţumită strămoşilor noştri. Sau mai bine un şpriţ? Hai noroc şi sănătate!

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu