25 iulie 2010

Isteria debranşărilor

Vineri seara a avut loc o nouă întâlnire informală la Boeme Cafe, ca de obicei cu o temă de dezbatere. Tema de vinerea asta a fost „Debranşările între lege şi abuz”. E vorba bineînţeles de mult discutatele debranşări de la sistemul centralizat de încălzire. Debranşări care au produs o adevărată isterie naţională după ce onor guvernul a anunţat că nu mai poate subvenţiona o parte din preţul energiei termice. Tot românul, dacă are sau nu bani de încălzire, a fost cuprins de frisoane la aflarea acestei veşti. De fapt românii sunt într-o fribrilaţie permanentă de vreun an încoace. Ne mirăm că mai rezistă.
Revenind la întâlnirea de vineri şi la gigacalorie, vă spunem că s-au vorbit multe pe această temă, pe parcursul a două ore. S-au desprins mai multe concluzii. Principala a fost că românaşii au luat cu asalt furnizorii locali de încălzire cu cereri de debranşare din două motive. Cei mai mulţi vor să renunţe la încălzire deoarece se tem că nu vor putea plăti facturile. A doua categorie este cea a celor care nu vor să le mai depindă confortul de vecini şi de CET. Vă punctăm în continuare principalele probleme puse în discuţie şi în final câteva concluzii desprinse.
În primul rând participanţii au fost de părere că statul îşi „bagă nasul” prea mult în problemele asociaţiilor de locatari, cu o mulţime de reglementări şi suprareglementări, multe inaplicabile sau aiuristice. Ar fi suficient să

 se dea doar nişte „linii directoare”, generale, iar hotărârile să le ia asociaţiile, care sunt formate din proprietarii locuinţelor. Proprietari care ar trebui să fie lăsaţi să-şi gestioneze singuri bunurile, fără amestecul autorităţilor, în beneficiul lor şi al proprietăţii lor. Nu ar trebui să le spună statul, sau mai rău, CET, cum să-şi împartă cheltuielile de încălzire, de exemplu.
S-a mai pus problema piedicilor abuzive puse de CET celor care vor să se debranşeze. De exemplu, se cere celor care se debranşează să plătească reabilitarea hidraulică a sistemului, de parcă e vina lor că sistemul a fost prost conceput. Atunci de ce a acceptat CET montarea repartitoarelor de costuri fără să se facă reechilibrarea hidraulică, cu toate că la acea vreme legea obliga firmele prestatoare implicate în realizarea acestui lucru. Ca să nu mai vorbim de aberaţia care sună cam aşa: „debranşarea caloriferelor este interzisă dacă în acel condominiu nu s-au produs deconectări anterioare datei de 31.03.2008”!?! Cum???
Modul abuziv de a ţine captiv pe cineva într-un sistem prost, nerentabil şi foarte scump nu este o soluţie, oamenii trebuie să poată să-şi aleagă sistemul care cred ei că îi avantajează. Poate nu trebuie atacat CET-ul ca societate comercială, credem că direcţia de acţiune ar trebui îndreptată spre proprietarul CET, să-l facem să înţeleagă că reglementările făţiş părtinitoare fac mai mult rău decât bine, astfel conducerea CET nu va fi impulsionată să găsească soluţii şi resurse pentru eficientizarea producţiei şi a eliminării pierderilor din distribuţie. Să se ia exemplul Ploieştiului unde colaborarea tuturor forţelor politice şi civice au determinat realizarea celui mai modern CET din ţară, care livrează cea mai ieftină gigacalorie, astfel cererile de ieşire din sistem sunt aproape nule. Vezi AICI.
Pe de altă parte nu ştim cât de rentabilă, pe termen lung, este montarea centralei de apartament, având în vedere că montarea ei costă în jur de 10 000 de lei şi nici preţul gazului nu stă pe loc, la fel ca cel al gigacaloriei. Şi atunci nu facem decât să scapăm dintr-un sistem în care eram captivi şi să intrăm în altul.
Astfel s-a desprins concluzia că adevărul este undeva la mijloc, ca de obicei. Ori se pune presiune pe CET să-şi eficientizeze activitatea, dar în mod real, nu abureli. Poate că mai bine se luau banii de la BERD pentru o masivă lucrare de reabilitare a sistemului de producţie şi distribuţie a energiei termice, având ca finalitate scăderea preţului la gigacalorie, reducându-se presiunea de pe umerii oamenilor şi orice discuţie pe tema debranşării. Dar faza asta a cam trecut aşa că ar trebui căutate alte soluţii la nivelul municipiului. Ori montarea de centrale de încălzire pe blocuri sau scări, mai sigure şi mai eficiente. O altă idee lansată a fost pentru cei care au repartitoare şi totuşi vor să se debranşeze. Să închidă robinetul termostatat, să-şi monteze robinet şi pe retur, pe care să-l inchidă, apoi să conecteze caloriferul la celălalt sistem. Astfel vor plăti în continuare citirile şi calculul + cota de părţi comune. Nimeni nu îi poate obliga să deschidă robinetul termostatat. E o idee şi asta.

În final vrem să facem o precizare. La anunţul temei întâlnirii de vineri s-au lansat şi invitaţii prin e-mail tuturor celor care s-a considerat că au ceva de spus pe această temă. Preşedintele ULALA, d-na D. Lupşe, a răspuns certându-i pe organizatori, că de ce invită la dezbatere simpli administratori. Răspunsul este simplu. S-a dorit aflarea părerii celor care se confruntă direct, zi de zi, cu problemele locatarilor de la blocuri şi nu fac totul doar pentru imaginea proprie. S-a menţionat că dezbaterea a fost publică şi participarea nu a fost condiţionată de nimic, putea să participe oricine ar fi avut ceva de spus pe această temă. Cu cât mai multe păreri şi idei, cu atât mai bine. La întâlnire s-a încercat doar găsirea unor soluţii corecte şi de bun simţ, care să-i ajute pe cei ce doresc să se debranşeze, fără a mai trece prin calvarul aberaţiilor impuse de CET. Dar şi pe cei care rămân în sistem şi normal ar fi să nu sufere în urma acestor debranşări.

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu