4 august 2010

Cardul naţional de sănătate

Ministerul Sănătăţii anunţă că, până în 2012, fiecare român va avea un card naţional de sănătate (ce bine, cele bancare sunt tot mai....goale, măcar pe astea o să avem ceva).
Cardul va conţine pe lângă numele şi prenumele asiguratului şi un număr de identificare, altul decât codul numeric personal. În plus, cardul va avea un cip pe care vor fi trecute şi alte date medicale cum ar fi grupa de sânge sau dacă persoana respectivă este alergică, cât şi istoricul medical al pacientului: antecedente personale fiziologice şi patologice, investigaţiile, intervenţiile medicale/chirurgicale, tratamentele aplicate şi durata spitalizării, asigurând astfel rapiditatea actului medical. Nu spunem că nu e bună ideea, dar suntem curioşi din ce bază de date o să încarce toate informaţiile astea, cred că vor fi necesare „săpături” prin arhivele cabinetelor medicale. Va fi util şi în secţiile UPU, în situaţiile când nu se pot obţine date de la pacienţi sau aparţinători. Datele personale vor fi luate de la evidenţa populaţiei, iar cele medicale de la doctori (aşa zic ei).
Tot pe acest card vor fi informaţii despre plata asigurărilor de sănătate de către posesor. La ora actuală,


pacientul trebuie să se deplaseze la CJAS pentru o adeverinţă, care să confirme sau nu că a plătit contribuţia asigurărilor de sănătate. Cu ajutorul cardului se vrea eliminarea acestor deplasări. Din spusele ministerului reiese că doar 6 milioane de oameni contribuie la fondul de sănătate, dar sunt alte 10.8 mil de oameni care „sunt doar beneficiari” fără a plăti nimic.
Cardul naţional de sănătate va trebui prezentat la cabinetul medical, la spital şi la farmacie, toate serviciile medicale fiind înregistrate în sistemul informatic al casei de asigurări.Vă daţi seama ce o să fie la sate, acolo cabinetul medical şi farmacia (dacă prin absurd există) nu sunt conectate la internet !? Identificarea pacientului se va face pe baza amprentei digitale, pe card va exista un dispozitiv, urmând ca pacientul să se autentifice cu amprenta.
Romanii îşi vor lua cardul medical de la casele de asigurări.
Distribuirea cardurilor ar putea dura între 12 şi 18 luni (în perioada asta s-ar putea schimba multe dintre date)
Oricum, ei zic că implementarea cardului naţional va fi încheiată în toamna lui 2011.
Acuma … „teoria ca teoria, dar practica ne omoară”. Noi ce să mai zicem? Sperăm că o să (mai) trăim să vedem?

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu