5 septembrie 2015

Sisteme de încălzire

Instalarea unui sistem de incalzire si prepararea apei calde reprezinta un punct important in construirea unei case. Aceasta se intampla din considerente ce tin de cerintelor specifice pentru dimensionare, instalare si, uneori, aprobare, fiindca aceasta poate necesita un efort financiar semnificativ. Un alt motiv este acela ca de reusita lucrarii depinde asigurarea unui ambient corespunzator.

Astfel, indiferent daca avem o casa nou realizata sau una pe care dorim sa o modernizam ori extindem, dimensionarea sau verificarea celei existente din punct de vedere al capacitatii de asigurare a necesarului de energie pentru extindere este prima etapa pe care trebuie sa o avem in vedere cand discutam de aceste sisteme.

Daca, in cazul sistemelor existente, verificarile sunt mai usor de facut, pentru un sistem nou, vom porni de la alegerea sursei de combustibil disponibil in zona respectiva, fie ca este gaz natural, lemn (inclusiv peleti si brichete), energie electrica sau alte sisteme cu componenta ecologica.
Gazul natural detine ponderea cea mai mare privind sursa de combustibil, acest sistem fiind cel mai prietenos din punct de vedere al usurintei in exploatare si al confortului. In acest caz, centrala este complet automatizata, fara costuri suplimentare sau accesorii scumpe.



Atunci cand vom contacta o firma specializata in instalatii termice sau un inginer de profil pentru proiectarea instalatiei termice, trebuie ca planul casei sa prevada cote. Acesta va fi verificat la fata locului si alaturi de alte date cum sunt cele despre modul de constructie al casei (tip zidarie, marimea suprafetelor vitrate, numarul peretilor interiori si exteriori, gradul izolatiei, suprafata si regimul de inaltime al spatiului interior etc.), se va stabili necesarul de energie al fiecarei incaperi.
Dupa aceasta etapa, se vor alege corpurile de incalzire pentru fiecare incapere, corelat cu necesarul de caldura si avand in vedere temperaturile agentului termic.

Dar ce reprezinta aceasta etapa?

Un corp de incalzire (calorifer), indiferent de materialul din care este realizat (tabla otel, aluminiu, fonta), are o anumita putere termica pe care o poate genera la strabaterea agentului termic provenit de la centrala. Aceasta putere este data de catalog si este specificata in prospectul producatorului.
De regula, ea este calculata la o diferenta de temperatura intre tur si retur si la o temperatura ce trebuie mentinuta in locuinta (exemplu de notare 90/70-20°C, putere termica 1700W).

Daca setarile centralei sunt altele, puterea termica a acestui corp de incalzire se va modifica si trebuie recalculata. In caz contrar, exista riscul alegerii corpurilor de incalzire sa fie gresite, ce nu pot asigura confortul interior sau a unei centrale care functioneze la parametrii mai putin recomandati.
Odata alese corpurile de incalzire (marime, tip, culoare etc.), este timpul sa se treaca la pasul practic: montarea instalatiei termice. Pentru fiecare camera, se urmareste pozitionarea corpurilor de incalzire in dreptul ferestrelor, la o distanta de circa 10cm de nivelul final al pardoselii, astfel incat glaful sa nu acopere caloriferul. Se executa fixarea efectiva pe pereti, iar apoi se realizeaza traseele de tur si retur de la centrala, de la distribuitoare, dupa cum este gandita schema instalatiei.

O alternativa la corpurile de incalzire aparente este reprezentata de incalzirea prin pardoseala, sistem ce trebuie calculat, de asemenea, foarte bine, mai ales ca acesta devine inglobat in straturile de amenajare a pardoselii si necesita o buna izolare pentru a nu pierde masiv energia termica.
O instalatie de incalzire cu ajutorul corpurilor de incalzire se poate executa aparent, ingropat sau combinat, in functie de constrangerile locuintei. Ca materiale de baza pentru traseele de tevi pentru tur – retur, se poate opta pentru teava de cupru (colac daca este ingropata in sapa pentru a elimina imbinarile ascunse si obligatoriu prevazuta cu izolatie termica), polipropilena PPR pentru trasee aparente sau sisteme de tip P-Ex cu imbinari sertizate ori alte asemenea variante de ultima ora dar care necesita procedee si scule dedicate, ceea ce le face mai greu accesibile tuturor.
Dupa executia lucrarilor, inainte de a te bucura de noul sistem de incalzire, este necesara efectuarea unui set de probe, plecand de la umplerea sistemului cu apa si testarea etanseitatii pana la probele la cald.

Dincolo de probele efectuate la punerea in functiune, cea mai importanta este functionarea continua si de durata pe care o vei testa in primul sezon rece. Abia in acest moment, te vei putea bucura pe deplin, iar noi iti dorim ca acest moment sa fie unul in care sa constati ca executia lucrarii a meritat efortul, confortul interior fiind cel asteptat si dimensionarea fiind facuta astfel incat consumul energetic este unul optim.

http://www.misiuneacasa.ro/

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu