20 mai 2018

Parametri de folosire a aerului condiționat

In mod cert, prezenta aparatelor de aer conditionat in multe dintre locuinte nu mai este demult un lux, ci o necesitate. Cu toate acestea, necunoasterea parametrilor de functionare este inca o realitate in multe dintre cazuri. De aceea, in acest articol ne-am propus sa punctam unele mici inconveniente care pot influenta starea de sanatate a locuitorilor unei case deservite de o astfel de instalatie de ventilare.
Aerul curat necesar unei oxigenari adecvate a tesuturilor vitale trebuie sa intruneasca anumite calitati. Iata cei mai importanti factori de care poate depinde chiar sanatatea ta si a familiei tale:
 • temperatura de confort, pe care specialistii o evalueaza la 19-24 de grade Celsius iarna sau intre 22 si 26 de grade Celsius vara.
 • umiditatea, un parametru care influenteaza rata evaporarii transpiratiei. Este recomandat un procent de 40-60%. Valorile relativ crescute dau senzatia de sufocare si disconfort, iar un procent prea mic determina uscaciunea mucoaselor (gat, nas) si a pielii, cu aparitia in timp a sinuzitelor de casa, a pruritului cutanat si al dermatitelor.
 • calitatea chimica si biologica a aerului recirculat, care este determinata de ventilatia propriu-zisa. Este stiut faptul ca o functionare defectuoasa favorizeaza stocarea particulelor nocive de praf sau impuritati si activeaza diferite bacterii, precum legionella.
Aparatele care functioneaza dupa aceste reguli aduc beneficii considerabile microclimatului unei case, insa abaterile pot contribui la aparitia unor afectiuni sau la agravarea celor existente. De cele mai multe ori este greu de stabilit daca adevarata cauza se ascunde in spatele unor sisteme de ventilatie necorespunzator intretinute sau defectuos concepute. In aceste conditii, pot aparea urmatoarele grupe de afectiuni: • reactii cauzate de prezenta bacteriilor si virusurilor legionella, bacteria recunoscuta prin severitatea simptomelor si care se manifesta prin febra, astenie marcata, co-afectare digestiva cu greturi, alterarea respiratiei, varsaturi, scaune moi si dureri abdominale.
 • reactii alergice care denota o patologie greu de stapanit, mai ales cand survine pe un teren deja sensibilizat (in special la persoanele astmatice): manifestarile sunt variate – obstructie nazala, rinoree (nas care curge), lacrimare, tuse productiva sau seaca, respiratie neregulata, slabiciuni musculare, febra
 • intretinerea simptomatologiei dureroase in sfera reumatismala (spatele intepenit)

Ce este de făcut?

Exista cateva reguli si recomandari de urmat pentru prevenirea afectiunilor descrise mai sus:
 • fluxul de aer trebuie atenuat prin devierea de-a lungul a doi sau trei pereti pana la intalnirea cu persoanele aflate in camera ventilata
 • traiectoria aerului racit sa intersecteze corpuri de mobilier (birouri, mese, dulapuri)
 • praful din jurul aparatelor de ventilatie si din camera trebuie indepartat periodic
 • atentie la umezeala peretilor sau a tavanului, care constituie un mediu prielnic culturilor bacteriene
Testarile specializate efectuate cu sprijinul producatorilor de instalatii vin si ele in sprijinul profilaxiei acestor patologii:
 • volumul de aer circulat sa fie de aproximativ 10 litri de persoana/secunda
 • oxigenul trebuie mentinut la un procent de 18-21%
 • determinarile de microorganisme din aer sa fie situate la maximum 1000 UFC/mp (unitati formatoare de colonii)
 • sistemele de preluare/ evacuare sa fie controlate periodic (anual), iar capacitatea de racire si umidificare sa fie inspectata.

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu