In mod cert, prezenta aparatelor de aer conditionat in multe dintre locuinte nu mai este demult un lux, ci o necesitate. Cu toate acestea, necunoasterea parametrilor de functionare este inca o realitate in multe dintre cazuri. De aceea, in acest articol ne-am propus sa punctam unele mici inconveniente care pot influenta starea de sanatate a locuitorilor unei case deservite de o astfel de instalatie de ventilare.
Aerul curat necesar unei oxigenari adecvate a tesuturilor vitale trebuie sa intruneasca anumite calitati. Iata cei mai importanti factori de care poate depinde chiar sanatatea ta si a familiei tale:
Aerul curat necesar unei oxigenari adecvate a tesuturilor vitale trebuie sa intruneasca anumite calitati. Iata cei mai importanti factori de care poate depinde chiar sanatatea ta si a familiei tale:
- temperatura de confort, pe care specialistii o evalueaza la 19-24 de grade Celsius iarna sau intre 22 si 26 de grade Celsius vara.
- umiditatea, un parametru care influenteaza rata evaporarii transpiratiei. Este recomandat un procent de 40-60%. Valorile relativ crescute dau senzatia de sufocare si disconfort, iar un procent prea mic determina uscaciunea mucoaselor (gat, nas) si a pielii, cu aparitia in timp a sinuzitelor de casa, a pruritului cutanat si al dermatitelor.
- calitatea chimica si biologica a aerului recirculat, care este determinata de ventilatia propriu-zisa. Este stiut faptul ca o functionare defectuoasa favorizeaza stocarea particulelor nocive de praf sau impuritati si activeaza diferite bacterii, precum legionella.
- reactii cauzate de prezenta bacteriilor si virusurilor legionella, bacteria recunoscuta prin severitatea simptomelor si care se manifesta prin febra, astenie marcata, co-afectare digestiva cu greturi, alterarea respiratiei, varsaturi, scaune moi si dureri abdominale.
- reactii alergice care denota o patologie greu de stapanit, mai ales cand survine pe un teren deja sensibilizat (in special la persoanele astmatice): manifestarile sunt variate – obstructie nazala, rinoree (nas care curge), lacrimare, tuse productiva sau seaca, respiratie neregulata, slabiciuni musculare, febra
- intretinerea simptomatologiei dureroase in sfera reumatismala (spatele intepenit)
Ce este de făcut?
Exista cateva reguli si recomandari de urmat pentru prevenirea afectiunilor descrise mai sus:- fluxul de aer trebuie atenuat prin devierea de-a lungul a doi sau trei pereti pana la intalnirea cu persoanele aflate in camera ventilata
- traiectoria aerului racit sa intersecteze corpuri de mobilier (birouri, mese, dulapuri)
- praful din jurul aparatelor de ventilatie si din camera trebuie indepartat periodic
- atentie la umezeala peretilor sau a tavanului, care constituie un mediu prielnic culturilor bacteriene
- volumul de aer circulat sa fie de aproximativ 10 litri de persoana/secunda
- oxigenul trebuie mentinut la un procent de 18-21%
- determinarile de microorganisme din aer sa fie situate la maximum 1000 UFC/mp (unitati formatoare de colonii)
- sistemele de preluare/ evacuare sa fie controlate periodic (anual), iar capacitatea de racire si umidificare sa fie inspectata.
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu