3 martie 2010

Cucuvelele

Ştirile „calde” se ţin lanţ în ultima perioadă. Unele sunt chiar explozive. Printre răspândacii de veşti panicarde este şi ULALA, care ne zice cam aşa pe aradon.ro: “începând cu primăvara 2010, în concordanţă cu angajamentele asumate faţă de UE, subvenţionarea la plata gigacaloriei ar putea fi eliminată, caz în care valoarea facturilor plătite de populaţie ar „exploda” pur şi simplu. Preţul gigacaloriei ar creşte de la 207 lei la
350-360 lei”. Chiar că te ia cu călduri sau, mă rog, frisoane.
Norocul nostru este că avem acces şi la alte surse de informare. Ziarul Financiar ne spune că de fapt subvenţiile vor fi eliminate, în urma mai multor derogări, începând cu anul 2012. Deci...deflagraţia a fost amânată, putem sta liniştiţi , statul încă veghează asupra ...CET-urilor.
Dacă stăm să ne gândim bine, eliminarea subvenţiilor ar trebui să-i îngrijoreze pe cei ce ne furnizează agentul termic, pentru că adevăraţii beneficiari ai subvenţiilor sunt ei, nu populaţia. Aceste subvenţii le intră în cont lună de lună şi îi ajută să supravieţuiască.
Instalaţiile vechi şi lipsa investiţiilor fac ca sistemul energetic să fie neperformant, acest lucru având repercusiuni asupra confortului şi bugetului populaţiei.
Reprezentanţii CET-ului şi ai municipalităţii ar trebui să fie preocupaţi de reducerea pierderilor de agent termic pe traseu, de reducerea costurilor pentru producerea unei gigacalorii şi de modernizarea punctelor termice (printre altele). Statisticile oficiale arată că o treime din energia termică produsă se pierde prin reţelele învechite. Numai după eliminarea acestor pierderi putem vorbi de măsurarea unui consum real şi probabil de un preţ corect al gigacaloriei, care la ora actuală este cu circa 18% mai mare în comparaţie cu alte ţări europene.
Să auzim numai de bine, cucuvelelor !

2 comentarii :

...Si vara asta nu mai vine o data. La naiba!!!

...Si vara asta nu mai vine o data. La naiba!!!

Trimiteți un comentariu