1 martie 2010

Apăraţi-vă averea

În ultimul timp se discută foarte mult în presă despre administratori de bloc care nu au făcut plăţile către furnizorii de utilităţi de luni de zile şi au dispărut cu banii asociaţiilor. În acest fel s-a creat imaginea de “hoţi profesionişti” a administratorilor. Foarte mulţi locatari sunt nemulţumiţi de administratorul de bloc pe care-l au. Unii pe drept, iar alţii pentru că sunt cârcotaşi de profesie. Mulţi, majoritatea în necunoştinţă de cauză, se plâng că administratorul le fură
din bani. Alţii spun că li se pun cantităţi în plus la apă şi căldură sau că administratorul câştigă din calculul cheltuielilor la părţile comune. Că acesta nu plăteşte utilităţile la timp şi depune banii asociaţiei la bancă ca să câştige din dobândă. Cu alte cuvinte “îşi face de cap”. Aceste probleme pot apărea într-adevăr, dar doar în cazul în care nimeni din partea proprietarilor blocului nu se implică. Când preşedintele, comisia de cenzori sau locatarii (care sunt şi proprietarii blocului) sunt “personaje de paie”. Când “ pâinea şi cuţitul” sunt lăsate în mâna adminstratorului. Cum ar putea face administratorul atâtea rele când: pe suma de bani plătită se taie chitanţă, (există şi un registru de casă în care sunt înregistate toate încasările), apa şi căldura sunt contorizate, cheltuielile comune se calculează în funcţie de cota-indiviză a fiecărui apartament şi aşa mai departe ? Fiecare acţiune a administratorului poate fi verificată de către comisia de cenzori, la lista de cheltuieli se poate face contestaţie în termen de 10 zile de la afişarea ei, membrii asociaţiei de proprietari au acces, la orice document al asociaţiei, deci...nu este loc pentru ilegalităţi în mod normal. Sunt şi cazuri unde administratorul poate lucra “mână în mână” cu cei care ar trebui să-l controleze, dar asta e o altă problemă. Principala cauză este indiferenţa proprietarilor de apartamente, care nu ştiu şi nici nu prea se arată interesaţi să-şi apere proprietatea. De cele mai multe ori când se trezesc din “amorţeală” este prea târziu şi vor fi nevoiţi să plătească din urmă sume considerabile de bani pentru a nu fi debranşaţi de la utilităţi.
Dacă vi se pare că sunt probleme, daca aveţi nelamuriri, acţionaţi, convocaţi adunarea generală extraordinară, conform Art.14, pct 3 – “Pentru situaţii speciale sau de maximă urgenţă, adunările generale extraordinare ale asociaţiei de proprietari pot fi convocate oricând de comitetul executiv sau de cel puţin 20% din numărul proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari”.
Legea 230/2007 este legea care reglementează aspectele juridice, economice şi tehnice cu privire la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, dacă o citiţi aflaţi ce drepturi şi obligaţii au atât locatarii cât administratorii.
Documentaţi-vă ca să nu ajungeţi în situaţii disperate, pentru că odată ajunşi acolo nu vă mai poate ajuta nimeni. Nici chiar uniunile care se “bat” pentru apărarea intereselor asociaţiilor care, de obicei, dau dreptate tuturor. Celor din asociaţiile de proprietari pentru că plătesc cotizaţie, iar administratorilor (care greşit sunt consideraţi reprezentanţii asociaţiilor - preşedintele fiind acesta) pentru că dau voturile cui trebuie la alegerile din uniuni.
În concluzie, bunii noştri vecini, apăraţi-vă proprietatea. Aveţi tot dreptul şi stă în puterea voastră. Nu aşteptaţi până când e prea târziu şi nu se mai poate face nimic. Dacă vă putem ajuta cu un sfat nu ezitaţi să ne contactaţi. Tot ce trebuie să faceţi este să daţi “click” pe butonul “CONTACT”. Şi nu uitaţi! Voi sunteţi proprietarii blocului, nu administratorii.

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu