A venit primăvara. Şi căldura. În fiecare zi când deschid geamul apartamentului unde locuiesc, am o privelişte dezolantă şi mă învăluie o miasmă unică, un brand al cartierului. Vă întrebaţi de unde, că doar locuiesc “la oraş”, în municipiu - reşedinţă de judeţ? Ei bine, Canalul Mureşel este cel care ne crează aceste neplăceri, atât nouă, celor din cartierul Confecţii, cât şi altora care locuiesc în “raza de acţiune” al acestuia (acolo unde nu este încă intubat).
Prin intermediul acestui canal se exportă apă (din râul Mureş) în Ungaria, aproximativ 3 milioane mc de apa/an. Acest export de apă înseamnă o mulţime de bani (aprox. 25 Euro /1000 mc), care intră în bugetul ANIF.
Canalul Mureşel a fost şi este “un punct pe ordinea de zi” a multor parlamentari şi reprezentanţi ai judeţului. S-au făcut interpelări, s-au scris articole, s-au făcut reclamaţii de către locuitorii din zonă, toate rămânând fără ecou la nivel înalt (Ministerul Agriculturii, respectiv ANIF Arad – “proprietarii” canalului).
În decembrie 2007 un senator arădean declara: “Din informaţiile primite de la ANIF reiese ca au fost alocate fonduri pentru intubarea a aproximativ 600 metri din Canalul Mureşel. După cum se arăta în răspunsul venit de la minister, abia în data de 22 noiembrie a.c. a fost demarată procedura de atribuire a studiului de fezabilitate pentru acest obiectiv, ceea ce înseamnă că lucrarea va fi gata abia în 2008". De atunci au trecut 2 ani şi nu se vede nimic. Nici măcar… nu se mai aude nimic.
În luna martie 2008 au fost strânse aproximativ 5600 de semnături de la locuitorii din zonă pentru a convinge
autorităţile româneşti să aloce banii necesari intubarii canalului. La 4 luni de la depunerea petiţiei, Ministerul Agriculturii a dat un răspuns evaziv prin care arată că arădenii sunt vinovaţi pentru poluarea Mureşelului.
În acest canal sunt evacuări de ape pluviale, ape de răcire de la CET şi ape menajere, epurate corespunzător, de la CET. Din cauza nămolului necurăţat şi a depozitării de către cetăţeni a gunoaielor menajere pe malurile canalului, calitatea apei canalului se degradează pe parcursul trecerii prin oraş încărcându-se cu substanţe organice, detergenţi, amoniu (informaţie dintr-un raport de mediu al ANPM/2007). Deci au şi arădenii vina lor. Dar dacă canalul ar fi intubat, pe toata lungimea lui, mirosul nu ar mai “muta nasul” locuitorilor din zonă şi aceştia nu ar mai fi expuşi unor posibile îmbolnăviri, infestări, cauzate de reziduuri, cât şi atacul milioanelor de ţânţari care bântuie zona.
Sperăm să nu se tărăgăneze la nesfârşit rezolvarea acestei probleme urât mirositoare şi să nu ajungem noi sau alţii la intubare, înaintea Mureşelului. Norocul vostru e că pozele nu au miros...
3 comentarii :
O problemă reală. Am văzut la fața locului :(
O problemă reală. Am văzut la fața locului :(
Intubarea Mureselului este UN ATENTAT la identitatea orasului ARAD! Canalul trebuie ecologizat si infrumusetat si nu intubat! La proiectul de intubare au participat "experti" din Timisoara...Ei nu au canale prin oras, asa cum Aradul are si nu le fructifica! NU INTUBARII si NU DISTRUGETI ARADUL SI IDENTITATEA LUI!
Trimiteți un comentariu