„Cine se scoală de dimineță ... se spală cu apă rece”. Să fie oare o lege (nescrisă) universal valabilă pentru toate blocurile din România? Mai grav este că în ultima perioadă, la orice oră din zi, la robinetul de apă caldă curge minute în șir apa rece. De ce? O explicație a fost dată de un director de CET din țară: „Dimineața, locatarii care deschid primii robinetul de apă caldă, trebuie să golească toată apa rece rămasă pe conductă peste noapte. Totuși, dacă problema se repetă și în timpul zilei, este clar o greșeală a operatorului de la punctul termic, trimite apa caldă la o temperatură mai mică decât ar trebui (45-55 de grade C)”.
Un altul vine cu o explicație diferită: „Punctele termice vechi, nemodernizate, dar și neefectuarea manevrelor de recirculare de către fochistul care uită să pornească instalația sau o face defectuos”. În concluzie, două
păreri care au un punct comun. S-ar părea că angajații lor nu-și îndeplinesc atribuțiile ca lumea (probabil că nu li se dau ”stimulente”. Iar noi plătim din buzunar aceste „greșeli”. Oricum explicațiile nu ne încălzesc apa.
păreri care au un punct comun. S-ar părea că angajații lor nu-și îndeplinesc atribuțiile ca lumea (probabil că nu li se dau ”stimulente”. Iar noi plătim din buzunar aceste „greșeli”. Oricum explicațiile nu ne încălzesc apa.
Să vedem care ar fi soluțiile pentru a se remedia această problemă. Tot de la oameni de specialitate culese.
„Instalația de recirculare” - pe lângă conducta de apă caldă, care pleacă din punctul termic și se ramifică la fiecare bloc în parte, ar trebui să existe o țeava paralelă - ”conducta de recirculație". Aceasta va prelua apa de la baza imobilului și o va readuce în punctul termic. Reajunsă în punctul termic, apa va fi reîncălzită și retrimisă spre locatari. Practic, apa ar sta pe conductă și astfel nu se va răci.
Spre exemplu, în Danemarca, instalațiile de recirculare sunt la fiecare bloc, până la ultimul etaj, iar locatarii plătesc și costul apei recirculate. Dar, ”Romania nu e Danemarca” mai zice un reprezentant CET. La noi, acolo unde sunt instalații de recirculare, încălzirea apei se face pe cheltuiala regiei.
Am aflat de ce la noi curge multă apă rece pe conducta de apă caldă și de ce la alții nu. Noi plătim apa rece la preț de apă călduță, iar alții plătesc recircularea apei, dar au tot timpul apă caldă. Oare cum e mai bine?
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu