Întreaga discuţie despre situaţia creată de Ordinul ANRSC nr. 343/2010 trebuia să pornească de la semnificaţia iniţialelor ANRSC. Adică, Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice. Ceea ce înseamnă că această autoritate are scopul de a reglementa, monitoriza şi controla, la nivel central, activităţile din domeniul serviciilor comunitare de utilităţi publice.Totuşi, pentru un plus de claritate al mesajului, trebuie spus că Autoritatea reglementează activitatea prestatorilor de servicii pentru comunitate. Şi nu că am vrea să dăm nume, dar asta înseamnă CET, CAA, Polaris, CTP(apropo, a tresărit ANRSC cu ocazia bulversării regimului de circulaţie al tramvaielor?), etc.
Pe scurt, Ordinul se referă la firmele care se ocupă de repartitoarele de costuri (la noi e ISTA), care dacă nu îl respectă riscă
să-şi piardă autorizaţia de funcţionare. Ordinul nu se adresează asociaţiilor de proprietari şi, în niciun caz, nu există un raport de subordonare între asociaţiile de proprietari şi firmele care gestionează repartitoarele, ci doar un contract încheiat între două părţi, ambele persoane juridice.
Aşa că, ce trebuiau ei să facă era să transmită un act adiţional asociaţiilor, prin care să aducă la cunoştinţă faptul că trebuie să modifice modul de calcul, aşa cum prevede Ordinul emis de Autoritate. Asociaţiile putând să accepte sau să refuze, pe răspunderea lor.
În niciun caz nu se pot da ordine general valabile pentru toate blocurile, deoarece nu toate au aceleaşi probleme. Sunt blocuri care funcţionează şi nu au probleme majore.
E clar că acest Ordin e cu dedicaţie...deoarece firmele prestatoare de servicii citire-calcul repartitoare sunt depăşite de cazurile excepţionale, la care ei nu au soluții. Astfel că oamenii încep să-şi piardă încrederea în sistem şi vor să rezilieze contractele cu acestea. Au uitat cumva aceste firme că în momentul în care au apărut pe piaţă promiteau că toţi cei care îşi montează repartitoare vor face reduceri de costuri de minimum de 30 %, fără să precizeze că închiderea caloriferelor în număr semnificativ îi poate afecta negativ pe ceilalţi locatari.
La dezbaterea publică de luni pe tema acestui ordin unul dintre reprezentanţii firmelor în cauză a scăpat porumbelul şi a zis că acest ordin s-a dat pentru a face dreptate!?! Atunci înseamnă că toate calculele efectuate până acum conform ordinului anterior au fost greşite?
În încheiere mă întreb oare cum vor aplica Ordinul în cazul blocurilor în care mai sunt 2-3 apartamente cu repartitoare legaţi la CET, iar restul sunt cu centrale proprii, când aceştia din urmă vor spune că nu vor să plătească?
Nu suntem duşmanii repartitoarelor, vezi articolele noastre pe această temă, dar ca să decidă alţii pe banii noştri e prea mult.
În articolele viitoare vom analiza puţin ordinul care a reuşit să bage zâzanie inutilă între vecini de-o viaţă.
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu