Înlocuitorii sau surogatele sunt produse alimentare fabricate din materii prime și auxiliare ieftine și care imită caracteristicile generale ale produselor native pe care le substituie. Înlocuitorii conțin componente și unele substanțe care au efect psihosenzorial asemănător cu produsele native substituite și imprimă produsului specificitate.
Margarina este primul înlocuitor, apărut în secolul XIX și era destinat înlocuirii untului din lapte de vacă. În prezent, datorită caracteristicilor sale, extinderii producției și a succesului la cumpărători, margarina a devenit o grupă sortimentală distinctă.
Alte exemple de surogate apărute ulterior sunt cele de cafea și cacao, laptele și brânzeturile vegetale, preparatele filate și texturate de soia asemănătoare preparatelor de carne, mierea artificială.
Înlocuitorii de produse alimentare se pot folosi, dar trebuie supuși aprobărilor legale și trebuie declarați și marcați cu mențiuni și semne distinctive. Dacă la fabricarea unor produse se folosesc înlocuitori, aceștia trebuiesc declarați atât în actele de omologare, cât și pe etichetele produselor.
În această categorie sunt incluși și diferiți adjuvanți sintetici care, de asemenea, trebuie declarați în actele de omologare și pe eticheta sau ambalajul produsului. Astfel sunt, de exemplu, coloranții și aromatizanții sintetici.
Oare îndemnul: ”Mânâncă Sănătos” se referă la faptul de a fi sănătos ca să poți mânca orice?
5 comentarii :
Producatorii de alimente ar putea fi obligaţi, în curind, sa eticheteze marfa cu buline de diverse culori, care să ateste calitatea . In funcţie de cantitatea de substanţe sau aditivi alimentari pe care produsele o conţin ,bulinele vor fi : verzi(pentru produse alimentare sanatoase, care pot fi consumate zilnic, fara sa prezinte vreun risc pentru sanatate ) , portocalii(pentru produsele alimentare care trebuie sa fie consumate cu moderatie) sau roşii(pentru produsele alimentare care contin substante sau aditivi alimentari ce pot avea efecte daunatoare asupra sanatatii). Mincam ce vrem,gusturile nu se discuta.Mincam ce putem,responsabilitatea alegerii e a noastra.Noi, ca si consumatori ,trebuie sa fim corect si complet informati astfel incit in functie de preferinte si de posibilitati financiare sa alegem in cunostinta de cauza din multitudinea de produse.
Avem vreo garantie ca etichetele acelea vor fi puse "pe bune"? Greu de crezut. Se intampla mai mari smecherii si la case mai mari vezi aici : http://www.gandul.info/news/cum-dau-teapa-supermarketurile-produse-de-panificatie-vechi-de-un-an-vandute-drept-proaspete-8102865
Producatorul,(importatorul unde e cazul) si distribuitorul ar trebui sa raspunda de siguranta si calitatea produselor.Pe rafturile din magazinele noastre se pot intilni produse alimentare cu o compozitie care, de fapt, nu corespunde în totalmente cu informatia descrisa pe ambalaj.
Producatorul,(importatorul unde e cazul) si distribuitorul ar trebui sa raspunda de siguranta si calitatea produselor.Pe rafturile din magazinele noastre se pot intilni produse alimentare cu o compozitie care, de fapt, nu corespunde în totalmente cu informatia descrisa pe ambalaj.
Producatorii de alimente ar putea fi obligaţi, în curind, sa eticheteze marfa cu buline de diverse culori, care să ateste calitatea . In funcţie de cantitatea de substanţe sau aditivi alimentari pe care produsele o conţin ,bulinele vor fi : verzi(pentru produse alimentare sanatoase, care pot fi consumate zilnic, fara sa prezinte vreun risc pentru sanatate ) , portocalii(pentru produsele alimentare care trebuie sa fie consumate cu moderatie) sau roşii(pentru produsele alimentare care contin substante sau aditivi alimentari ce pot avea efecte daunatoare asupra sanatatii). Mincam ce vrem,gusturile nu se discuta.Mincam ce putem,responsabilitatea alegerii e a noastra.Noi, ca si consumatori ,trebuie sa fim corect si complet informati astfel incit in functie de preferinte si de posibilitati financiare sa alegem in cunostinta de cauza din multitudinea de produse.
Trimiteți un comentariu